Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі створений Рух за повернення римо-католицького храму віруючим


У Севастополі створений Рух за повернення римо-католицького храму віруючим

Симферополь, 12 вересня 2002 - У Севастополі створений Рух за повернення віруючим римо-католицького храму. В єдиному в місті костелі зараз розташований кінотеатр “Дружба”, а на місці сповідальні досі функціонує громадський туалет. Місцева влада відмовляється передати храм католикам.

Римо-католицький храм у Севастополі був збудований у 1911 році. Він функціонував до 1936 року, а у 60-му храм переобладнали у кінотеатр. Тепер у ньому демонструють переважно бойовики й фільми жаху, що приносить чималий прибуток адміністрації. Як вважають віруючі, саме це і є перешкодою на шляху до виконання президентського указу про повернення культових споруд релігійним громадам.

У Севастополі мешкає близько десяти тисяч католиків західного і східного обряду – це переважно українці, білоруси й поляки. Греко-католики мають невеликий храм на околиці Севастополя – перебудовану на церкву стару крамницю. А от римо-католики вимагають повернення костелу уже більше 10 років.

Засновниками Руху за повернення віруючим римо-католицького храму стали Севастопольська правозахисна група, «Союз українок», товариство «Просвіта» і білоруська організація «Пагоня», римо-католицька громада Святого Климента, низка інших об’єднань громадян. Один з керівників Руху за повернення римо-католицького храму, лідер місцевої білоруської громади Валерій Барташ заявив журналістам, що Севастопольська міськрада попереднього скликання, в якій переважали комуністи, «всупереч вимогам закону й моралі» відмовлялася повернути костел віруючим, тоді, як Православній церкві влада віддала практично всі храми. Пан Барташ назвав це “дискримінацією католицької громади Севастополя”.

На всі звернення севастопольських католиків місцева влада незмінно відповідала відмовою. Тепер новоутворена громадська організація планує провести у жовтні низку публічних заходів, які, як не виключають самі віруючі, можуть перерости в акції протесту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG