Доступність посилання

ТОП новини

Іще про шкоду нікотину… і європейських монет


Іще про шкоду нікотину… і європейських монет

Прага, 11 вересня 2002 - Те, що нікотин шкодить організмові, добре відомо. Нове дослідження особливо наголошує на шкоді нікотину для ще не народжених дітей - навіть нікотину з жуйки. А ще принаймні для декого шкідливими можуть виявитися монети в один і два євро…

Майбутні матері не просто мають не курити: вони повинні б уникати нікотину в будь-якому вигляді - навіть із нікотинової жуйки, якою й лікарі нерідко радять замінювати цигарки; інакше їхнім дітям загрожуватиме синдром раптової смерті немовлят.

Уже давно відомо, що до згаданого синдрому - коли загалом здорові діти віком від двох до чотирьох місяців раптово вмирають уві сні від зупинки дихання - призводить куріння матері в перебігу вагітності. Багато хто й серед медиків уважав, що жуйки з нікотином як заміна цигаркам на час вагітності не шкідливі.

Дослідження ж шведських і французьких учених свідчить, що небезпеку становить не загалом куріння, а власне сам нікотин - потрапляючи до організму ще не народженої дитини, він може вивести з ладу природній механізм, що реґулює дихання під час сну.

Учені висловлюють думку, що коли б жінки взагалі перестали вживати нікотин, проблему синдрому раптової смерті немовлят було б, можливо, практично вирішено.

Тим часом, як виглядає з іншого дослідження, берегтися треба не тільки нікотину, але й одноєврових і двоєврових монет: при тривалому контакті зі шкірою вони вивільняють великі кількості нікелю, який може викликати в чутливих на нього людей серйозні алергічні реакції, аж до екземи.

Людський піт роз’їдає метал, із якого зроблені монети, і з них на шкіру потрапляє в 320 разів більше нікелю, ніж дозволяє директива Європейського Союзу, встановили вчені з Університету Цюриха.

Щоправда, Інститут розвитку нікелю - дослідницький орган, що його заснували головні виробники цього металу - категорично не згоден із такими висновками: адже піддослідним ці монети прикріплювали на шкіру на 48 чи й 72 години поспіль. Нікелева промисловість уважає, мовиться в заяві Інституту, що ніхто не триматиме згадані монети в руках так довго; а за нормальних умов використання нікель за сто років став чудовим і практичним монетним металом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG