Доступність посилання

ТОП новини

Україна може змінити Європейський Союз, вважає британський європарламентар


Україна може змінити Європейський Союз, вважає британський європарламентар

Прага, 11 вересня 2002 – Яким бути Європейському Союзу після розширення призначеного на 2004? Багато залежить від того, чи захоче ЄС прийняти до своїх лав Україну, вважає член Європейського парламенту від консервативної партії Британії. Нещодавно на запрошення блоку Наша Україна британський консерватор Чарльз Таннок відвідав Україну і після свого тіснішого знайомства з цією державою вирішив виступити на її захист у Європейському Союзі.

На думку члена Консервативної партії з Великої Британії Європейський Союз робить велику помилку тим, що відкидає Україну. Особливо це стало помітно впродовж останнього року, говорить Чарльз Таннок.

«Зближення між Росією і США означає, що Україну перестали розглядати як корисний буфер проти Росії, і стали більше дивитися на неї, як на країну що перебуває у зоні політичних та комерційних інтересів Росії. Я вважаю, що цим Європейський Союз робить велику помилку і програє від цього в решті решт. Україна європейська держава географічно і за духом, вона має великий ринок і освічену робочу силу, і ми потребуємо її. Крім того, те, що ЄС відкидає Україну може дати поштовх екстремістським, русофільським та комуністичним елементам у цій державі, в той час, як ми би мали заохочувати поміркованих, прозахідних та проринкових політиків», - говорить британський європарламентар.

«Я хочу відкрити дебати з цього питання, - веде далі Чарльз Таннок. – Як раз сьогодні я запитав комісара з питань розширення Європейського Союзу Ґюнтера Фергойґена, але той продовжує говорити про статус сусіда, про особливі стосунки з «ближнім зарубіжжям», тобто європейськими країнами, що не увійдуть до ЄС».

Проте поки Європейський Союз лише обговорює майбутні кроки щодо свого «близького зарубіжжя», то Росія, на думку британського парламентаря, активно діє. «Моє велике занепокоєння полягає у тому, що Україна є під великим тиском, щоб долучитися до євразійського економічного простору, що його Росія організувала з державами Середньої Азії». Це, як вважає Чарльз Таннок, може надовго відірвати Україну від Європи і замкнути по той бік багатого демократичного клубу.

Європі потрібно замислитись над своїм майбутнім устроєм і кордонами, вважає член Консервативної партії Великої Британії та депутат Європарламенту Чарльз Таннок. Питання України для британського консерватора перегукується і з внутрішньоєвропейськими дебатами про майбутній устрій Європи.

«Як член консервативної партії, я вірю у широкий і не такий тісний союз Європейських національних держав, і Україна якраз відповідає такій моїй уяві про Європу. Деякі інші країни, та Єврокомісія хотіли би бачити більш інтеґровану, федеративну супердержаву, тому вони вважають, що таку велику державу, як Україну вони не зможуть переварити й контролювати, як ті менші держави, що мають увійти до ЄС 2004 року», говорить британський парламентар.

Якщо зусилля Чарльза Таннока про початок дебатів щодо України в Європейському Союзі підтримає і його партія, то консерватори, яких нерідко називають євроскептиками, будуть найменш скептичними щодо України з усіх європейських партій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG