Доступність посилання

ТОП новини

11 вересня і смертна кара


11 вересня і смертна кара

Прага, 11 вересня 2002 – Відзначення річниця терактів у Сполучених Штатів ще раз нагадало про проблему смертної кари. І хоча у самих Сполучених Штатах мало хто сумнівається у тому, що саме такого покарання заслуговують організатори терористичних актів, європейські демократії нагадують, що США залишаються єдиною демократичною країною серед держав-членів Організації з Безпеки і Співпраці в Європі, що активно використовують смертну кару.

Що об’єднує авторитарні пострадянські режими у Білорусі, Таджикистані, Казахстані та Узбекистані зі Сполученими Штатами, провідною демократичною країною світу? Новий звіт Організації з Безпеки і Співпраці в Європі говорить, що всі вони активно використовують кару смерті. Проте, як зазначають автори звіту, поволі, одна за одною країни ОБСЄ все ж відмовляються від кари смерті.

Після того, як Кіпр та Чорногорія нещодавно повністю відмовились від надзвичайної міри покарання, кількість країн, що остаточно скасували смертну кару зросла до 43 із 55 держав-членів ОБСЄ. Серед решти 12 країн, 4, включно з Туреччиною, зберігають кару смерті тільки як покарання за злочини, скоєні під час війни. Минулого місяця Туреччина відмовилася від кари смерті для всіх злочинів у мирний час. Ще три країни встановили мораторіум на виконання смертних вироків, і тому, на думку експертів ОБСЄ можуть вважатися де-факто такими, що відмовилися від застосування смертної кари.

В Європі смертну кару активно використовує Білорусь. У цій державі, згідно з офіційною статистикою, чотирьох осіб було засуджено до смертної кари – у 2000 році і сімох у 2001. Минулого року сімох засуджених було розстріляно в Білорусі і за перші шість місяців цього року було страчено уже три особи. Рішення про те, щоб не відмовлятися від застосування смертної кари у травні цього року підтвердив парламент Білорусі.

Серед азійський країн ОБСЄ, що зберігають смертну кару, ймовірно, найбільше її використовують в Узбекистані. Зі слів узбецького президента Іслама Карімова, щороку в його країні засуджують і страчують близько 100 осіб.. Точнішої статистики більшість середньоазійських країн не надає, і тому інколи експертам ОБСЄ доводиться покладатися на неофіційні дані. Згідно з ними, впродовж останніх двох років у Таджикистані, населення якого складає лише 6 мільйонів, до кари смерті було засуджено 82 особи. Влада заявляє, що лише п’ятеро з них було страчено, але експерти побоюються, що справжні цифри набагато вищі.

Проте найактивніше смертні вироки виносять і виконують у Сполучених Штатах. Згідно з неофіційною статистикою впродовж двох останніх років, у США до кари смерті було засуджено 550 осіб, і лише за шість місяців цього року до них додалося ще 140 осіб. Страчено за цей час було 186 в’язнів.

Після 11 вересня минулого року суперечка щодо смертної кари між Америкою і Європою набула нового забарвлення. Багато європейських країн, які підтримують США у боротьбі проти тероризму, все ж відмовляються видавати осіб підозрюваних у тероризмі з огляду на існування смертної кари в Америці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG