Доступність посилання

ТОП новини

Новий склад Комісії ООН з питань прав людини


Новий склад Комісії ООН з питань прав людини

Прага, 12 вересня 2002 – Цього тижня переобрано Комісію ООН із питань прав людини – донедавна найавторитетніший міжнародний правозахисний орган, навколо якого останнім часом розгорілися гострі дискусії у зв’язку із утратою комісією впливів і ефективності. На дальші чотири роки комісію очолив посол України при ООН Валерій Кучинський.

Нинішні пертурбації в комісії були пов’язані передусім з останніми гострими дискусіями й звинуваченнями з боку низки західних країн у неефективності комісії й упередженості деяких її членів, які не підтримували осуду їхніх країн за порушення прав людини. Цього року суперечки розгорілися навколо Чечні за порушення там прав людини, Бурунді за дискримінацію й убивства білих фермерів, та кількох інших країн, серед яких члени комісії називали Росію, Китай, Лівію, Кубу та інші країни. Ці країни домагалися (і продовжують домагатися) широкого членства у структурах ООН, в тому числі в Комісії з питань прав людини. Представники цих країн систематично гальмували будь яку критику їхніх урядів за порушення прав людини і блокували резолюції з осудом таких порушень.

Нині із 18-ти членів комісії ООН з питань прав людини було обрано 9 нових, серед яких потрапили представники Сполучених Штатів, Швейцарії, Польщі й Панами. Переобрано дотеперішніх членів комісії із Франції, Японії, Індії, Аргентини й Тунісу. Протягом останнього терміну представники США були відсутні в комісії. Головою комісії на наступний чотирирічний термін обрано посла України при ООН Валерія Кучинського. Новий склад комісії приступить до своїх обов’язків від січня наступного року і збиратиметься на наради в Нью-Йорку й Женеві тричі на рік.

Головне завдання Комісії ООН з питань прав людини – стежити за дотриманням Міжнародної хартії прав людини, яка проголошує право на життя, свободу, безпеку, свободу слова, віросповідання й самовизначення, і яка є найважливішою угодою з ділянки прав людини. Комісія стежить за дотриманням згаданих прав в усіх країнах світу і, у випадку їх порушень, ставить уряди-порушники на обговорення на рівні самої комісії, а також, у виняткових випадках, і в Раді безпеки ООН. Західні уряди вважають, що Комісія ООН із питань прав людини, хоча вона не має зобов’язуючої сили, повинна зайняти свою попередню роль найефективнішого інструменту впливу на уряди, які систематично ламають права своїх громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG