Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 12 вересня 2002 — На Близькому Сході в четвер було напружено — як уже звично. Ізраїль виносить звинувачення й судить палестинців за терористичну діяльність; ізраїльські війська, що знову ввійшли зранку до пасма Газа, знесли там іще кілька палестинських будинків. Влада ж Палестинської автономії тим часом критикує плани Ізраїлю перебрати контроль над святинею в Вифлеємі — і оговтується після відставки в середу своїх міністрів.

Палестинська влада звинувачує сьогодні Ізраїль у «новому злочині проти палестинського народу» — так названо ухвалене в середу рішення ізраїльського кабінету безпеки зберегти військовий контроль над гробницею біблійної Рахилі. Ця гробниця, третя найбільша святиня юдаїзму, але водночас святе місце й для мусульман, нині розташована всередині палестинського Вифлеєма. Ізраїльське рішення в рамках плану відгородити Єрусалим парканом безпеки від Західного берега передбачає відмежувати цим парканом і півкілометрову дорогу до гробниці вглиб палестинського міста — і це може створити нове джерело напруженості, вважають оглядачі.

А тим часом президент США Джордж Буш, виступаючи в четвер на сесії Генеральної Асамблеї ООН, заявив, що палестинці «заслуговують на владу, яка служить їхнім інтересам і дослухається до їхніх голосів» — і тим, як уважають, іще раз непрямо натякнув на свою відому позицію, що керівника Палестинської автономії Ясира Арафата варто б замінити.

Приблизно так і в Ізраїлі висловлюють думку, що відставка палестинського кабінету на засіданні Законодавчих зборів Палестинської автономії в середу є повстанням проти Арафата, яке може призвести й до його відставки. Ізраїльська влада давно вже була б рада мати справи з якоюсь іншою особою з палестинського боку.

Нагадаємо, що кабінет міністрів Палестинської автономії подав у середу в відставку, коли постала реальна загроза, що Законодавчі збори не висловлять йому довіри. Натомість Ясир Арафат нарешті призначив конкретну дату президентських, парламентських і місцевих виборів в автономії — на 20 січня; тепер новий кабінет, який Арафат має призначити протягом двох тижнів, зможе діяти до виборів як тимчасовий — без затвердження законодавцями.

Але з палестинського боку про ці події є протилежна думка: що відставка уряду означає не повстання проти Арафата, а підтвердження їхньої відданості демократії.

А поки чільні Арафатові прихильники закликають палестинців до національної єдності, спостерігачі звертають увагу, що думки про політичний занепад нинішнього палестинського керівника наразі доволі перебільшені: він і далі користується повагою серед багатьох палестинців — і на президентські вибори йде тим часом безальтернативно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG