Доступність посилання

ТОП новини

Надвага - проблема для Європи: лікарі закликають заборонити рекламу для дітей надто жирної й солодкої «швидкої їжі»


Надвага - проблема для Європи: лікарі закликають заборонити рекламу для дітей надто жирної й солодкої «швидкої їжі»

Прага, 12 вересня 2002 - Близько 30 огрядних датчан пройшли в четвер маршем вулицями Копенгаґена. Вони - переважно жінки в величезних помаранчових футболках - хотіли привернути увагу до дискримінації та інших проблем надміру товстих людей. Просто привернути увагу - без жодних конкретних скарг, каже засновниця щойно створеної організації «Парад товстих» Ханне Олсен - яка тепер збирається зробити свій марш щорічним, як деінде, наприклад, «Парад кохання».

Та коли організатори маршу турбувалися про соціяльні наслідки, то причини ожиріння і наслідки для здоров’я розглядала того ж дня в столиці Данії спеціяльна конференція Європейського Союзу.

Надмірна вага й ожиріння є загальноєвропейською проблемою, що наростає спіраллю, і її вже не можна вважати приватною справою - економічні й людські кошти ожиріння високі і для окремої особи, і для всього суспільства, заявив на конференції Ларс Льоке Расмуссен, міністр охорони здоров’я Данії, яка головує зараз у ЄС.

Близько 40 мільйонів із загального населення Євросоюзу в 376 мільйонів має ожиріння - до 20 відсотків чоловіків і близько 25 відсотків жінок. 6 мільйонів із надто огрядних - діти.

Іще гірші цифри названо в доповіді Міжнародної робочої групи з питань ожиріння - за цими даними, ним уражені принаймні 135 мільйонів у 15 країнах ЄС і 70 мільйонів у країнах-кандидатах; у деяких частинах Європи ожиріння має кожна четверта дитина.

Саме дитяче ожиріння викликає в Євросоюзу велику стурбованість. Крім того, що огрядні діти страждають від психологічних і соціяльних проблем, втрачають самооцінку, коли їх ображають через їхню зовнішність, - більшість таких дітей, що мають проблеми з вагою, нерідко мають надвагу і в дорослому віці; а ще дітьми вони хворіють на дотепер типово «дорослі» захворювання, як-то діябет типу 2 - не вроджений, а набутий.

Одна з причин - те, для чого англійська мова має спеціяльне слово junk food: їжа-покидьки, різноманітні гамбурґери й інші продукти швидкого харчування та підсолоджені газовані напої. Тим часом їхні виробники нерідко спрямовують свою рекламу якраз на дітей, іноді й на дошкільнят, щоб заохотити їх споживати непридатну для них їжу.

І так само, як Євросоюз запровадив заборону на рекламу тютюну, він мав би обмежити спрямування реклами таких продуктів на молодь, уважає Міжнародна робоча група з питань ожиріння.

Серед інших заходів, що їх пропонує ця група, - створення системи велосипедних доріжок навіть ціною перебудови загальної транспортної мережі; усунення автоматів для продажу бутербродів-лимонадів зі шкіл; повернення до шкільної програми курсів куховарства; і створення нового медичного фаху, що займався б усеохопним підходом до ожиріння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG