Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати висловили вдячність Україні за підтримку в трагедії 11 вересня та в міжнародній боротьбі з тероризмом


Сполучені Штати висловили вдячність Україні за підтримку в трагедії 11 вересня та в міжнародній боротьбі з тероризмом

Вашинґтон, 13 вересня 2002 – Глава Пентаґону Доналд Рамсфелд під час відзначень річниці трагічних нападів на Сполучені Штати вказав на вагомість міжнародної антитерористичної коаліції – адже, за його словами, “90 країн, буквально половина світу, приєдналися до американських зусиль – це найбільша в історії людства військова коаліція”. Він подякував присутнім партнерам у коаліції й закликав їх: “передайте нашу вдячність вашим співвітчизникам”.

Тим часом у Конґресі Сполучених Штатів конґресмен Боб Шефер, співголова групи підтримки України, до якої належить понад тридцять американських законодавців, звернувся зі спеціальною заявою до обранців американського народу, в якій вказав на те, що “добра воля України допомагає Америці загоювати” рани, скоєні терактами 11 вересня.

Конґресмен Боб Шефер є довголітним прихильником “демократичного розвитку України”.

У своєму зверненні він посилається на листа католицького єпископа Станіслава Широкорадюка, який, висловивши “співчуття усьому американському народові”, зазначив, що акти тероризму – “страшна трагедія, що струснула увесь світ”. Прочитавши повний текст листа католицького владики, конґресмен Шефер наголосив на важливості “солідарності України зі Сполученими Штатами, яка виявилася уже з перших днів після трагедії – в пропозиціях надання моральної, технічної й військової підтримки”.

Позиція України чітко вказує на “її дружбу зі Сполученими Штатами та силами свободи”. Надання повітряного простору для понад 5 тисяч американських літаків, що брали участь в операції в Афганістані, гарантування безпеки коридорів постачання американської допомоги в реґіон, надання важливої розвідувальної інформації, зусилля в України в рамках ГУАМу та низка інших дій є реальним виявленням співпраці України в міжнародній антитерористичній кампанії.

За словами Шефера, Україна сьогодні продовжує стояти на стороні Сполучених Штатів, що підтвердив у розмові з послом США Карлосом Паскуалем президент України Леонід Кучма та посол України у Вашинґтоні Костянтин Грищенко під час зустрічі з конґресменом Шефером. Він повідомив також, що в рамках операції в Афганістані Україна планує вислати на двох вантажних літаках озброєння для нової афганської армії.

Конґресмен Боб Шефер звернувся до спікера, щоби три постанови, схвалені Верховною Радою України з приводу першої річниці терактів 11 вересня, було офіційно занесено до конґресового списку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG