Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі Александр Кваснєвський зініціював дебати про стратегію розвитку Польщі на перші десять років після її вступу в Європейський Союз


Президент Польщі Александр Кваснєвський зініціював дебати про стратегію розвитку Польщі на перші десять років після її вступу в Європейський Союз

Варшава, 16 вересня 2002 - Комітет прогнозів “Польща 2000 плюс”, який підготував таку програму для держави, презентував її для журналістів.

Як же буде Польща переборювати труднощі достосування своєї країни до вимог Європейського Союзу, яким шляхом вона піде, щоб стати державою конкурентноздатною?

Комітет учених, який працює при Польській Академії Наук і який на прохання президента Александра Кваснєвського підготував програму на найближче десятиліття, 16 вересня дуже докладно розповів про неї. Отже, чим буде пробувати Польща пробиватися у світ високої конкуренції? Треба сказати, що автори нової стратегії виділили кілька цікавих напрямів. Скажімо, Польща буде намагатися використати той факт, що населення країн п’ятнадцятки старіє. А в Польщі зараз можна говорити навіть про демографічний бум, якщо звичайно порівнювати ситуацію з західною. Польща хоче використати цей факт і те, що Євросоюз остерігається нині, що він втрачає шанси супроти США в компутерному програмуванні. Отже Польща, хоче стати на шлях спеціалізації в цьому напрямі. Одночасно вона творитиме новий проекологічний промисел а також запевнить працю сотням тисяч молодих людей, які є достатньо сильними в галузі програмування.

Якою буде позиція Польщі в Об'єднаній Європі – це залежить, передовсім, від того, як Польща зможе виконати вимоги, котрі ставитиме перед нею життя в умовах Європейського Союзу. Як буде розвиватися наука, технології, економіка, яким буде суспільство? Чи нові труднощі не призведуть до соціальних вибухів, до протестів, до дальшої поляризації між бідними і багатими. Власне президент Александр Кваснєвський, замовляючи стратегію розвитку Польщі на найближчі десять років, ставив собі за мету – випередити процеси. Спланувати дорогу поляків до кращого життя, а не вести суспільство наосліп. Таким чином повстали цілі програми боротьби з бідністю, з безробіттям, плани розвитку окремих галузей, який не можна кинути на відкуп ринкові. Вчені дійшли висновку, що певне планування, наприклад, розвитку тих галузей економіки, які Польща захоче зробити своєю спеціалізацією в Європі, вже тепер потребують державної підтримки. Планування таким чином – не уникне. Словом, 16 вересня польське суспільство – спершу в особі журналістів – довідалося, як воно буде жити у найближчі десять років, що буде робити влада, що мають чинити самі громадяни, аби досягти поставленої мети – якнайшвидше вирівняти життя до західного стандарту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG