Доступність посилання

ТОП новини

В Македонії у неділю відбулися четверті парламентські вибори від проголошення незалежності країни 1991 року


В Македонії у неділю відбулися четверті парламентські вибори від проголошення незалежності країни 1991 року

Белград, 16 вересня 2002 – Згідно з неофіційними результатами, перемогу здобула опозиційна коаліція “За Македонію разом”, очолювана Соціал-демократичною спілкою Бранка Црвенковського.

У Скоп’є соціалдемократи святкували до ранку. Дотеперішній прем’єр-міністр Любчо Георгієвський іще вночі визнав поразку й вітав із перемогою свого лютого опонента Бранка Црвенковського. Згідно з неофіційними даними, опозиційна коаліція під назвою “За Македонію разом” здобула від 62 до 67-ми з-поміж ста двадцяти місць у Собрані, тобто парламенті. Дотеперішня правляча націоналістична коаліція матиме 34 депутатів. З-поміж партій етнічних албанців перемогла Демократична унія за інтеграцію, яку торік заснував колишній повстанський лідер Алі Ахметі. Партія матиме 13, а Демократична партія албанців Арбена Джафері, яка досі брала участь у владі – лише трьох депутатів.

Отож, йдеться про фіаско коаліції, яка правила країною від 1998 року. Виборці її, так би мовити, покарали як за торішнє албанське повстання, так і за підбурювання націоналістичних настроїв і між македонцями і між етнічними албанцями, а так само за економічний занепад, корупцію й кумівство. Зухвалий прем’єр Любчо Георгієвський і його команда запівдарма розпродавали державне майно членам своїх сімей і родичам, робили тиск на мас-медіа, ображали представників міжнародного співтовариства тощо.

Громадяни Македонії, на думку оглядачів, втомлені від національного екстремізму, який минулого року призвів до кривавих сутичок у яких загинуло понад ста осіб. Коаліція “За Македонію разом” спроможна сформувати уряд без підтримки інших партій. Усе-ж, Теута Аріфі, заступник лідера найбільшої партії етнічних албанців, висловила сподівання, що новий прем’єр буде додержуватися традиції, згідно з якою у владі беруть участь і представники албанської меншини.

Вибори пройшли без інцидентів та значніших порушень процедури. Нову владу, після тріумфу, чекає порожня державна каса, масове безробіття та врегулювання стосунків між слов’янською й македонською громадами, які минулого року тимчасово нормалізовано за посередництвом міжнародного співтовариства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG