Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Міжнародного трибуналу у Гаазі, за повідомленнями белградської преси, продовжує розслідування у зв’язку з причетністю до воєнних злочинів групи колишніх й нинішніх функціонерів


Прокуратура Міжнародного трибуналу у Гаазі, за повідомленнями белградської преси, продовжує розслідування у зв’язку з причетністю до воєнних злочинів групи колишніх й нинішніх функціонерів

Белград, 18 вересня 2002 – Між ними є й лідер радикалів Воїслав Шешель, один із кандидатів на пост президента Сербії.

Посилаючись на достовірні джерела у Гаазі, белградська преса сьогодні повідомляє, що в списку осіб, проти яких ймовірно буде порушено кримінальну справу, є й імена ультранаціоналіста Воїслава Шешеля, недавно звільненого начальника Генштабу Небойши Павковича та щонайменше двох колишніх керівників сербської поліції.

Близька до республіканського уряду газета “Політика” у матеріалі гаазького кореспондента відзначає, що в обвинувачувальному акті проти екс-президента Слободана Мілошевича є ще низка імен колишніх урядовців. Між ними є члени Президії колишньої Югославії Борисав Йович і Бранко Костич, відставні генерали Велько Кадієвич, Блаґоє Аджич і Томислав Сімович ітд. Вони ухвалювали політичні постанови на початку дев’яностих років або безпосередньо керували Збройними силами в час операцій у Хорватії та Боснії й Герцеговині. Цікаво, що двоє з-поміж них між часом оприлюднили книги спогадів у яких є, на думку оглядачів, чимало матеріалів для прокуратури. Свого близького співробітника Йовича Мілошевич звільнив саме через це, що той у своїй книзі докладно розповів про щоденні розмови з президентом та чільними генералами.

Ультранаціоналіст Шешель у зв’язку з повідомленнями преси каже, що він виявляв готовність поїхати до Гааги й спростувати звинувачення. Посольство Нідерландів, за його словами, відмовилося надати йому візу. Шешель додає, що повідомлення про розслідування наразі розповсюджує виборча штаб-квартира президента Югославії Воїслава Коштуніци й зухвало стверджує, що поїде до Гааги коли стане президентом Сербії з метою відвідати Мілошевича та інших в’язнів.

Інші особи зі списку, який надрукували белградські газети, уникають журналістів. Преса тим часом повідомляє, що на три дні до виборів у Сербії перед Міжнародним трибуналом постане президент Хорватії Стіпе Месич. Він у інтерв’ю газеті “В’єсник” заявив, що буде свідчити про події напередодні та під час війн у Хорватії та Боснії й Герцеговині. Месич був останнім президентом Президії колишньої Югославії і часто зустрічався з Мілошевичем та іншими над якими провадять розслідування гаазькі прокурори. Свідчення Месича могло б стати досі найзначнішим, оскільки він перебував, так би мовити, на самому джерелі історії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG