Доступність посилання

ТОП новини

18 вересня Голова Європейської Комісії Романо Проді оприлюднив проект розв'язання так званої калінінградської проблеми


18 вересня Голова Європейської Комісії Романо Проді оприлюднив проект розв'язання так званої калінінградської проблеми

Брюсель, 18 вересня 2002 - Тобто, як уникнути жителям Калінінградської області ускладнень із литовськими властями під час подорожей на основну територію Росії, перетинаючи транзитом терени Литви. Литва планує долучиться на початку 2004-го року до ЄС, а згодом і до Шенгенської угоди, і вимагатиме від росіян, які курсують між основною частиною Росії та Калінінградом шенгенських віз. Романо Проді пропонує інший варіант.

Проект спрощеного зв'язку між жителями Калінінградської області та рештою Росії, яку цієї середи представив Голова Єврокомісії Романо Проді поставив більше запитань ніж відповідей. Суть пропозицій які пропонує Москві Європейська комісія полягає в тому, що всім постійним жителям Калінінградської області будуть видані спеціальні транзитні перепустки. Вони даватимуть можливість калінінградцям подорожувати, приміром, в Санкт-Петербург, в Москву чи будь яке інше місце Росії через територію Литви й Польщі. Європейський Союз погодився також на те, щоб жителі Російської Федерації могли їздити в Калінінград спеціальними швидкісними залізничними поїздами, які не будуть зупинятись на території Литви. Для тих, хто подорожуватиме з основної частини Росії у Калінінградську область іншими видами транспорту все ж таки необхідно буде просити візу в литовському консульстві.

Я поцікавився у Романо Проді, як довго доведеться чекати росіянам на візу, і чи уявляє він труднощі людей, які живуть в Сибірі, чи на далекому сході, приміром у Владивостоці, або Находці, а литовські консульство поки що існують у Мокві і Санкт Петербурзі. На це Романо Проді розвів руками і відповів:

Якщо консульство Литви існує лише в Москві, то звісно ми вже ведемо технічні переговори з російським та литовським керівництвом про збільшення кількості консульств і будемо домагатись симетрії у вирішенні цього питання.

Романо Проді під час прес конференції повідомив журналістам, що проект по Калінінграду він уже надіслав листом президенту Російської Федерації Володимиру Путіну. А 30 вересня в Брюсселі калінінградській проблемі буде присвячене засідання міністрів закордонних справ, і 11-го листопада з цього приводу в Копенгагені відбудуться переговори між Володимиром Путіним та керівництвом Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG