Доступність посилання

ТОП новини

США – ООН – Ірак


США – ООН – Ірак

Прага, 19 вересня 2002 – Згода багдадського режиму відновити міжнародну інспекцію його військових об’єктів не закінчила кризи навколо Іраку. США й Великобританія вимагають від Ради безпеки ООН ухвалення нової, ультимативної резолюції у справі роззброєння Іраку. Тим часом президент Буш підготував для ухвалення в конгресі США резолюцію, яка дозволить його адміністрації застосувати військову силу проти іракського режиму.

Згода Багдада повернути до Іраку міжнародних військових інспекторів повернула дискусії у цій справі у дещо інше русло. У той час, коли противники воєнного удару по Іраку вбачають у нових пропозиціях Багдада початок мирного вирішення кризи, Сполучені Штати і Великобританія наголошують, що проблема лежить у режимі Саддама Хусейна, який є загрозою для регіону і світу. Президент Буш заявив, що у четвер він має намір надіслати конгресові США проект резолюції, яка надала би його адміністрації право розпочати воєнну акцію проти Іраку і текст якої буде оприлюднено найближчими днями. За словами Буша, провідні американські законодавці пообіцяли йому ухвалити таку резолюцію ще до листопадових додаткових виборів до конгресу. Буш знову назвав тактичним прийомом згоду Іраку на відновлення міжнародної інспекції з метою виграти час і уникнути воєнного удару.

Тим часом теж у середу міністр оборони США Рамсфельд теж закликав конгрес Сполучених Штатів якнайшвидше ухвалити резолюцію зі згодою на застосування воєнної сили проти Іраку. За словами Рамсфельда, ідеться про усунення від влади режиму Саддама Хусейна, який є загрозою стабільності, а не про відновлення інспекції. Офіційні особи США і військові фахівці впевнені у тому, Ірак має в розпорядженні зброю масового знищення, що вже добре відомо і без інспекції. За словами Рамсфельда, у випадку, якщо Ірак застосує цю зброю, об’єктом міжнародної критики за це стануть Сполучені Штати.

Від початку тижня словесні баталії навколо згоди Іраку відновити інспекцію набирають розмаху. У четвер у США розпочинаються переговори міністрів закордонних справ і оборони Росії з американськими офіційними особами. Напередодні на спільній прес-конференції з держсекретарем США Пауелом і генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном російський міністр закордонних справ Іванов підкреслив, що Росія не підтримає у Раді безпеки запропонованої Вашингтоном нової резолюції у справі Іраку.

Тим часом, попри нинішні жваві дискусії на рівні ООН і між західними союзниками, Багдад без особливого поспіху запропонував вислати свою делегацію до Женеви для переговорів із міжнародними інспекторами на кінець вересня. З приїздом інспекторів до Іраку оглядачі передбачають нові обмеження з боку Багдада, як це кожного разу траплялося раніше. Водночас Багдад вимагає від Ради безпеки ООН негайного скасування економічних санкцій проти Іраку у зв’язку зі згодою відновити інспекцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG