Доступність посилання

ТОП новини

Сцена «Прочухана Кучмі» в Зальцбурзі варта увічнення в картині олією — Файнаншл Таймз


Сцена «Прочухана Кучмі» в Зальцбурзі варта увічнення в картині олією — Файнаншл Таймз

Прага, 20 вересня 2002 — Сцена «Прочухана Кучмі» в Зальцбурзі на початку тижня — вирішального моменту в узаєминах України з Європейським Союзом — варта увічнення в картині олією, вважає оглядач британського ділового щоденника Файнаншл Таймз. Цей момент став одним із небагатьох, які вразили автора статті на Європейському економічному саміті.

Коли президент України Леонід Кучма вийшов на трибуну з промовою – закликом до ЄС поставити й його країну в чергу чекання на вступ, відповісти запросили комісара Євросоюзу з розширення Ґюнтера Фергойґена — і відповідь ця була нищівна, пише Файнаншл Таймз. Він не сказав прямо «ну-ну, мрійте-мрійте» — але все одно що сказав: бо сказав він, що Україна не має жодних перспектив приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних 10 чи й 20 років. А будь-хто з європейських керівників, хто приїжджає до Києва з заявами про протилежне, просто ввічливо бреше, додав Фергойґен.

Це була вражаюча хвиля, пише британський оглядач. Ніколи раніше він не бачив, щоб урядовець перед тисяччю людей казав главі держави відчепитися і йти до дідька. І коли нинішній етап європейської розбудови перейде в міфи й легенди, ця сцена варта буде увічнення в картині олією: «Прочухан Кучмі».

Але те, що пан Фергойґен сказав, — звичайно ж, чистісінька правда, зауважує коментатор Файнаншл Таймз. А той факт, що він зробив цю заяву так прилюдно й так різко, може розвіяти будь-які останні сумніви, які мав пан Кучма щодо своєї зовнішньої політики.

Уже понад десятиліття Україна агонізує над тим, чи її майбутнє — переважно з Європою, а чи переважно з Росією. Російський вибір здавався був значно гірший, принаймні економічно. Але тепер російська економіка зростає швидше, ніж європейська, нагадує автор статті, — і, що не менш важливо для Кучми, президент Росії Владімір Путін завжди радий надати своєму українському колезі дещицю політичної допомоги, коли той її потребує — що цими днями стається вельми часто, зауважує Файнаншл Таймз. І після того, як пан Фергойґен допоміг з’ясувати очевидне, я певен, пише оглядач, що можна очікувати на ще більш проросійський ухил у пана Кучми — доки він тримається при владі.

До цього автор статті в британському щоденнику Файнаншл Таймз додає пропозицію — щоби ЄС тримав Фергойґена якомога далі від будь-яких зустрічей із Путіним: «Російський керівник час від часу схильний побалакати про європейську долю власної країни, і для її взаємин із ЄС було б якоюсь невдачею, чи що, якби комісар Євросоюзу і Путінові сказав відчепитися і йти до дідька»…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG