Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Німеччині


Вибори в Німеччині

Прага, 23 вересня 2002 – Усі провідні західні газети відгукуються на недільні парламентські вибори в Німеччині, унаслідок яких коаліція соціал-демократів і зелених із незначною перевагою здобула перемогу, залишившись при владі на наступний термін. Таким чином і нинішній канцлер Шредер залишиться на своїй посаді.

Коментуючи розкиданість голосів виборців між різними партіями і незначний розрив у кількості голосів між партією Шредера і баварського правого лідера Штойбера, газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті наголошує з цього приводу, що жодна з політичних партій Німеччини, як видно з результатів голосувань, не має підтримки з боку більшості німців.

Попри поновну перемогу лівоцентристської коаліції, цим разом, як уважає газета, керівництво Шредера опинилося перед серйозними проблемами. Передусім це економічні труднощі, безробіття й політичні проблеми, які гальмували проведення реформ іще під час попереднього терміну канцлера Шредера. Газета нагадує, зокрема, що нині в Німеччині 4 мільйони безробітних, і відповідальність за це несе саме керівництво Шредера.

Наступна проблема канцлера – це взаємини зі Сполученими Штатами. У передвиборчій кампанії Шредер заявив, що не підтримає воєнної акції США в Іраку. Тепер він мав би виправити цю ситуацію. Так чи інакше, пише на закінчення «Уолл стріт джорнел», після нинішніх виборів будь-який наступний німецький уряд не міг би покладатися на дотеперішній статус кво і мусив би кардинально змінити свою політику.

До речі, свою другу редакційну статтю, порівнюючи вибори в Німеччині і Словаччині, «Уолл стріт джорнел» починає жартом: Німеччині пощастило, що вона вже перебуває в Європейському Союзі, бо зі своїми нинішніми економічними показниками вона не мала би шансів туди потрапити.

Британська газета «Лондон таймз» критикує переможця в парламентських виборах Шредера саме за його позицію в кампанії проти Іраку, підкреслюючи, що Шредер не повинен почувати себе комфортабельно в ролі улюбленого в Багдаді європейського лідера. Газета наводить також існуюче, за словами автора, окреслення, що Німеччина залишається економічним гігантом і водночас політичним карликом. Тому, веде далі «Лондон таймз», ця незаслужена перемога у виборах продає Шредерові нагоду виправити позицію, яка стала б гідною глобального рівня.
XS
SM
MD
LG