Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах у Словаччині перемогли правоцентристські партії


На парламентських виборах у Словаччині перемогли правоцентристські партії

Прага, 23 вересня 2002 – Західні оглядачі позитивно оцінюють результати парламентських виборів у Словаччині, на яких перемогли правоцентристські сили. Це сприятиме подальшій інтеграції Словаччини до Європейського Союзу та НАТО.

Словацька демократична і християнська унія, що її очолює нинішній прем’єр-міністр Мікулаш Дзурінда, отримала близько 15 відсотків голосів виборців. Її союзники в коаліції – християнські демократи – здобули понад 8 відсотків, а Партія угорської коаліції – понад 11 відсотків.

Загалом праві партії отримали більшість – 78 із 150 депутатських мандатів. Прем’єр-міністр Мікулаш Дзурінда вже розпочав переговори з лідерами правих партій з метою формування нового уряду.

В ізоляції опинилася партія колишнього прем’єр-міністра Владіміра Мечіяра, яка здобула 19 з половиною відсотків голосів. Західні країни раніше заявляли, що в разі приходу до влади Мечіяра під загрозою опиняться перспективи вступу Словаччини до НАТО й ЄС. У період перебування на посаді глави уряду в 1994–98 роках Мечіяр, за оцінками політичних оглядачів, проводив антидемократичну і антизахідну політику.

До нинішнього парламенту пройшла також Комуністична партія Словаччини. За неї проголосувало трохи більше від 6 відсотків виборців.

Остаточні результати парламентських виборів у Словаччині будуть оголошені через кілька днів, але вони не змінять уже відомої розстановки політичних сил. Таким чином можна говорити про перемогу правоцентристських сил.

Ось як розцінив ці результати колишній радник із питань національної безпеки американського президента Джимі Картера – Збіґнєв Бжезінскі: «Ці результати є великим успіхом словацької демократії. Явка виборців і результати свідчать про політичну зрілість словацького народу. Ба більше, я вважаю, що такі результати мали б значно полегшити і просунути перспективу членства Словаччини і в НАТО, і в Європейському Союзі», – заявив Збіґнєв Бжезінскі.

А ось як оцінив результати парламентських виборів у своїй країні їхній фактичний переможець, прем’єр-міністр Мікулаш Дзурінда: «Якщо 78% громадян Словаччини бажають, аби Словацька Республіка стала членом Європейського Союзу, якщо вони хочуть, аби вона стала частиною безпечного світу, членом НАТО, то вони не могли голосувати краще», – заявив Прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда, який пообіцяв швидко і ефективно продовжувати реформи у країні.

Тим часом Європейський Союз виступив сьогодні з заявою, в якій висловив сподівання, що новий уряд Словаччини продовжить важливий для країни курс щодо входження до Європейського Союзу. У цьому документі мовиться, що до кінця 2002 року мають завершитися переговори щодо прийому нових членів до ЄС, серед яких Європейський Союз хотів би бачити і Словацьку Республіку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG