Доступність посилання

ТОП новини

США мають інформацію про можливість продажу Україною до Іраку системи «Кольчуга» і припинили надання допомоги українському урядові на 55 мільйонів доларів та переглядають свою політику щодо України


США мають інформацію про можливість продажу Україною до Іраку системи «Кольчуга» і припинили надання допомоги українському урядові на 55 мільйонів доларів та переглядають свою політику щодо України

Про це повідомив неназваний чільний американський урядовець у понеділок для агентства Ройтерз.

За його словами, американська влада пішла на такий крок через те, що Міністерство юстиції США встановило автентичність запису з кабінету Леоніда Кучми, в якому президент України схвалює пропозицію продати до Іраку чотири системи протиповітряної оборони «Кольчуга». Запис зробив Микола Мельниченко в липні 2000 року.

І українську владу, і союзників США в НАТО повідомлено про цей висновок, про зупинення деяких різновидів допомоги Україні і про те, що відбувається перегляд політики США щодо України, заявив згаданий чільний американський урядовець.

Загалом зупинено близько третини коштів, які надаються щороку від США на розвиток України.

Як повідомив цей урядовець, не вдаючись у деталі, розглядаються різноманітні санкції проти України. Перегляд американської політики, обсяг якого теж не уточнено, триватиме тиждень чи два.

За його словами, «ми ще не спостерігали фізичної присутності „Кольчуги“ в Іраці, але маємо певну інформацію, яку я не можу повідомити детальніше і яка свідчить, що ця система там може бути».

Як заявив співрозмовник агентства, Сполучені Штати дали українській владі достатньо можливостей пояснити згаданий запис про продаж «Кольчуг» до Іраку, але вона просто все заперечувала.

Але ще й зараз, наголосив урядовець, «прозорість у тому, які саме справи Україна мала з Іраком, звичайно ж, не зашкодить».

Інший запис Мельниченка, в якому голос, схожий на голос Кучми, віддає вказівку «розібратися» з журналістом Георгієм Гонгадзе, США цього разу не автентифіковували, додав неназваний чільний урядовець і зазначив: «Звичайно ж, наш висновок, що запис про „Кольчугу“ справжній, впливає на те, як ми ставимося й до інших записів».
XS
SM
MD
LG