Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна амністія про права людини в Китаї


Міжнародна амністія про права людини в Китаї

Прага, 24 вересня 2002 – Порушення прав людини в Китаї знову стало у центрі уваги міжнародних правозахисних організацій. Напередодні самміту лідерів країн Європейського союзу з китайськими керівниками Міжнародна амністія закликала країни ЄС виявити тиск на Пекін за порушення в Китаї прав етнічних і релігійних меншостей.

Юристи правозахисної організації Амнесті інтернешанел стверджують, що останнім часом, прикриваючись потребою боротьби з міжнародним тероризмом, китайські власті посилили репресії проти національних меншостей країни і проти релігійних груп, серед яких правозахисники називають зокрема духовний рух Фалунґонґ і представників уйгурської етнічної меншості на північному заході Китаю, які є переважно мусульмани. Посилено також репресії проти буддистських монахів Тібету.

Згідно з даними правозахисної організації, у китайських в’язницях, як і раніше систематично і широко застосовуються тортури, а погане обходження з в’язнями просто на порядку денному. Крім того, згідно з даними правозахисників, останнім часом різко зросла кількість смертних вироків у китайських судах і негайне виконання цих вироків.

Амнесті інтернешанел порушує також справу північно-корейських біженців, які шукають політичного притулку в Китаї. Власті затримують сотні або й тисячі цих людей, мовиться у заяві правозахисної організації, і силою повертають їх Північній Кореї, де їх чекає непевна доля, скоріш за все – жорстокі покарання.

У рамках самміту Євросоюз-Азія, який відкрився в понеділок, лідери країн Європейського союзу у середу зустрінуться із прем’єр-міністром Китаю для обговорення низки економічних і політичних питань, у тому числі проблеми прав людини. На думку директора європейського відділення Міжнародної амністії Діка Оостіна, для успіху переговорів європейські лідери повинні поставити на порядок денний обговорення порушення прав людини в Китаї і посилити тиск на Пекін із метою відмови від дотеперішньої практики у цій ділянці.

Оглядачі стверджують поступове усвідомлення серйозності проблеми серед європейських керівників. Журналісти цитують комісара ЄС із питань міжнародних взаємин Кріса Паттена, який свого часу був британським губернатором Гонґ-Конґу. Китайські власті, каже він, допускаються крайньо жахливих порушень прав людини. За його словами, особливу увагу привертає надзвичайна частота смертних вироків у Китаї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG