Доступність посилання

ТОП новини

Польща: Країни-сусіди не без зацікавлення стежать за тим, що відбувається у ці хвилини у Києві


Польща: Країни-сусіди не без зацікавлення стежать за тим, що відбувається у ці хвилини у Києві

Прага-Варшава, 24 вересня 2002 -

Мар’яна Драч

Країни-сусіди не без зацікавлення стежать за тим, що відбувається у ці хвилини у Києві. Як вони розцінюють ситуацію в Україні, як ставляться до акцій протесту, які зараз мають місце? – запитую про це в нашої варшавської кореспондентки Ганни Стеців.

Ганна Стеців

Про ставлення польських політиків до подій в Україні дуже красномовно говорить хоч би той факт, що 23 вересня, коли у Варшаву прибув шеф Пентагону Доналд Рамсфелд, коли з'їхалися всі міністри оборони країн НАТО, в такий напружений день президент Александр Кваснєвський зустрівся з одним із лідерів української опозиції Віктором Ющенком. Більше того, запланована була півгодинна розмова. Але Кваснєвський і Ющено розмовляли понад годину. Все вказує на те, що вони знайшли порозуміння. Віктор Ющенко подякував Александрові Кваснєвському, що в такий складний для України час польський президент підтримує процеси демократії в Україні. Мені здається, це дуже красномовний факт. Я знаю, що й Лєшек Бальцерович того дня був готовий зустрітися з представниками України але з певних причин, від поляків незалежних, ця зустріч не відбулася. Відомо також, що українську опозицію очікують у польському сеймі на початку листопада. Усе це свідчить, що найближчій західній сусідці України не байдуже, що відбувається у державі над Дніпром.

Треба сказати, що поляки висловлюють сподівання, що демократичні зміни в Україні відбудуться спокійно й мирно, що вдасться домовитися владі й опозиції, так, як це вдалося полякам у 1989 році під час відомого польського “круглого столу”, від якого поляки починають відлік нової демократичної Польщі. Варто згадати, що польська преса дуже широко пише про події у Києві, звертаючи увагу, зокрема, на ситуацію з пресою. ” Державні медія в Україні, - пише, наприклад, “Газета Виборча”, коментуючи подію, що відбулася напередодні на українському державному телебаченні, коли народні депутати так і не змогли дістати прямого ефіру, - що державні медія в Україні ігнорують опозицію. Коли 16 вересня демонструвало кількадесят тисяч людей перед адміністрацією президента Кучми, - підкреслює польська “ Газета Виборча “, - державні канали телебачення взагалі про це не інформували. У Польщі щось таке могло бути лише в час військового стану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG