Доступність посилання

ТОП новини

Як ставляться поляки - пересічні й ті, чиї імена не сходять із перших сторінок газет, до подій в Україні


Як ставляться поляки - пересічні й ті, чиї імена не сходять із перших сторінок газет, до подій в Україні

Варшава, 24 вересня 2002 - Польща уважно стежить за перебігом подій в Україні. Інформації з Києва поновлюються практично щогодини. Так що поляки добре поінформовані, що діється у сусідній державі над Дніпром. Треба віддати належне лідерам Польщі, які багато роблять для підтримки демократизації в Україні, пробують, не втручаючись у справи України , все ж хоч якось допомогти цій державі, перекинути міст із Києва на Захід і дати розуміння світові, що ж, насправді, відбувається в Україні. Про те, як ставляться поляки - пересічні й ті, чиї імена не сходять із перших сторінок газет до подій в Україні розповідає експерт Варшавського Інституту східних студій Юрій Рейт.

Вам удавалося, пане Рейте, і я була свідком того, зводити тут, у Варшаві, і представників української влади , і української опозиції. І так виходило, що опозиція мусила у Варшаві слухати владу , а влада - опозицію. Це було і в польському Сеймі, коли святкували там 10-річчя незалежності України, і минулого та цього року на економічних форумах у Варшаві. На Вашу думку, як експерта, чи можливе в Україні повторення польського круглого столу 89-го року, себто чи діалог між опозицією і владою сьогодні в Україні за тих обставин, які ми на цей момент маємо, може бути результативним?

Юрій Рейт

Думаю, зараз критичний момент, який дасть відповідь, наскільки політичні еліти в Україні, особливо сьогоднішня влада, підуть на зустріч механізмам, які були побудовані в інших державах. Згадано, що, дійсно, поза межами України урядові делегації, лідери політичних партій мали змогу говорити про Україну. За останні роки імідж України став більш обмеженим. Те, що відбувалося останнім часом в Україні, не буде авторитетним. Цікаво, що Польща і її політики постійно намагалися говорити про місце України в Європі. Але з’явилося питання, наскільки сьогодні Україна може увійти в демократичні структури, демократичні держави. Відповідь сумна. Останні події у Києві показують, на мій погляд, що це не питання людей, а питання того, наскільки за 12 років не відбулася перебудова державних структур. Внаслідок кожних виборів у суспільстві має зростати почуття, що керують державою ті, кого ми обрали. Думаю, цей момент за 12 років не спрацював.

Ганна Стеців

Як експерт і разом із тим як громадянин, як українець, скажіть відверто, чи поляки вірять нині словам Леоніда Кучми?

Юрій Рейт

Думаю, сьогодні є велика дистанція до слів, які говоряться. Тому що за останні роки життя показало, що й ті слова пана президента, і багато інших залишилися тільки словами. Зі сторони України були декларації, які відносилися до політичного й економічного життя, до вибору напрямку. Це правильні ствердження, очікувані за кордонами України. Але рахуються факти й дійсність. На економічному форумі в Криниці лідер найбільшого опозиційного блоку Віктор Ющенко сказав:«Ми, як Україна, вибачаємося, що ми не використали час, щоб сьогодні бути ближче до Європи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG