Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав суддям, які не згодні з його позицією, звільнятися або переходити до опозиції


Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав суддям, які не згодні з його позицією, звільнятися або переходити до опозиції

Мінськ, 25 вересня 2002 – Білоруський президент цієї середи на нараді з представниками правоохоронних органів заявив, що треба зміцнити контроль за судовою системою країни. Олександр Лукашенко заявив, що сьогодні настав період, коли необхідно зміцнити роботу з контролю над судовою системою Білорусі згідно з Конституцією держави. Білоруську конституцію західні експерти давно критикують за відсутність розподілу влади, а сам Лукашенко багато разів заявляв, що стоїть над усіма галузями влади. "Президент – це стовбур, від якого ростуть законодавча, виконавча та судова влада", – казав глава Білорусі.

Хоча президент Лукашенко й сказав, що період телефонного права пішов у небуття, він же відразу заявив суддям: "Якщо ви не згодні з тією або іншою позицією президента, то можете йти на іншу посаду чи до опозиції". Олександр Лукашенко додав, що в структурах судової системи, юстиції та прокуратури "забагато людей, які перекручують політику, що проводиться в державі". Білоруський президент закінчив свою промову так: "Я не забороняю дискутувати, висловлювати сумніви, але це треба робити лише до прийняття рішень".

Таке втручання президента в судові справи нікого в Білорусі не здивувало. Як заявив колишній член Конституційного суду Михайло Пастухов, білоруська Конституція фактично не діє -- навіть із президентськими поправками, зробленими через референдум. Головними документами в Білорусі є президентські декрети та закони. Минулого року в Мінську був випадок, коли районний, а потім міський суд винесли рішення за справою, базуючись не на законі, а на секретному президентському указі, який ніколи не було опубліковано.

Спостерігачи зазначають, що судді в таких умовах сумлінно працювати не можуть. Та й сам президент Лукашенко визнав "великий потік" відставок серед суддів Білорусі.

Нарада в глави держави відбувалася на тлі цілої хвилі кримінальних вироків незалежним журналістам, яких звинуватили в наклепі на президента. Нещодавно було засуджено до виправних робіт двох редакторів опозиційних газет та одного кореспондента, що викликало заклик Ради Європи змінити кримінальний кодекс Білорусі, який окремо обороняє президента. Тому дуже цікаво прозвучала пропозиція Олександра Лукашенка проаналізувати "конкретні судові справи та вироки з резонансних справ".

Дивною була й заява президента про те, що, за його інформацією, окремі кримінальні справи порушуються та розслідуються за вказівкою глави Слідчого комітету МВС та місцевих керівників, а не за законом.

Саме це постійно наголошує білоруська опозиція. Тепер це визнав і сам президент Лукашенко. Але він продовжує практику власного втручання та регулярно приймає генерального прокурора, який доповідає президентові про хід розслідування окремих кримінальних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG