Доступність посилання

ТОП новини

Рамсфелд про союз НАТО. Ірак після Саддама. Антизахідні акції пакистанських фундаменталістів


Рамсфелд про союз НАТО. Ірак після Саддама. Антизахідні акції пакистанських фундаменталістів

Прага, 26 вересня 2002 – Дискусії навколо Іраку і парламентські вибори в Німеччині і далі залишаються у центрі уваги західних коментаторів. Однак сьогодні ми натомість порушимо й деякі інші теми зі сторінок західних газет.

Почнемо все ж таки від Іраку, а точніше від американського плану побудови демократичного суспільства в Іраку після усунення режиму Саддама Хуссейна. Хоча американський план дещо випереджає події, він мав би послужити головним мотивом і прикінцевою метою кампанії США проти режиму Саддама. Коментатор британської газети «Таймз» Роджер Метьюз бере, однак, під сумнів деякі положення цього плану, з яким детальніше ознайомила нещодавно радниця з питань національної безпеки США Кондолеза Райс. До речі, головна думка цього плану – усунути від влади диктатора і призначити достатні фінансові кошти для побудови в Іраку демократичного суспільства. Проте, на думку автора, побудова такого суспільства – справа далеко не проста. Після насильного повалення військовою хунтою монархії в Іраку 44 роки тому нинішній режим тримається по суті лише на репресіях. Якщо режим Саддама Хуссейна врешті впаде, як уважає Метьюз, у цій країні прорветься назовні колосальна ненависть, придушувана протягом кількох десятиліть, яка започаткує нові насилля, вже не пов’язані з режимом, але притаманні цій державі від часу її заснування.

Тим часом коментатор газети «Уолл стріт джорнел» Метью Камінскі повертається до пропозицій міністра оборони США Рамсфелда на нараді міністрів оборони країн НАТО в Варшаві. Рамсфелд запропонував зреформувати оборонний союз у відповідності до потреб періоду після холодної війни, тобто союз НАТО мав би переорієнтуватися на боротьбу з тероризмом, локальними конфліктами і агресивними режимами. У рамках цього плану оборонний союз мав би створити досконало підготовані 20-тисячні сили швидкого розгортання, які можна було б, не гаючи часу, розмістити в будь-якій частині світу. Автор підкреслює, що такий план має політичний сенс і передбачає утримання НАТО на рівні добре підготованої оборонної структури, яка в майбутньому зможе забезпечити максимально швидке розгортання передусім миротворчих сил.

Німецька газета «Зюддойче цайтунґ» порушує тему останніх кривавих атак ісламських фундаменталістів у Пакистані на християнські і загалом західні представництва в цій країні. У цьому контексті автор наводить убивство американського журналіста Данієля Перла на початку року, дальше вбивство у травні 11 французьких будівельників, загибель від підкладеної в автомобілі бомби біля посольства США 12 пакистанців, напад терористів на Інститут миру і справедливості в Карачі і на християнську допомогову організацію. Усе це свідчить, на думку автора, що режим генерала Мушарафа не має контролю над фундаменталістським підпіллям і сам залишається під загрозою повалення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG