Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожують Україні не лише економічні санкції з боку світової спільноти, а й посилення недовіри до неї інвесторів?


Чи загрожують Україні не лише економічні санкції з боку світової спільноти, а й посилення недовіри до неї інвесторів?

Київ, 25 вересня 2002 – 8 жовтня відбудеться чергове засідання Групи фінансових дій (FATF) – міжнародної організації, яка відстежує у світі процеси відмивання коштів. Як очікується, на цьому зібранні буде дано оцінку станові боротьби з відмиванням “брудних” грошей у світі і, зокрема, в Україні. Якщо українська держава і цього разу отримає незадовільну оцінку Групи фінансових дій, їй загрожують не лише економічні санкції з боку світової спільноти, а й посилення недовіри до неї інвесторів.

На початку вересня минулого року Група фінансових дій внесла Україну до списку країн, які сприяють відмиванню грошей. Після цього Сполучені Штати Америки закликали українську державу посилити боротьбу з коштами, здобутими злочинним шляхом, на які, за твердженням Вашинґтона, утримується більшість міжнародних терористичних угруповань.

За рік, що минув, українська сторона на вимогу Групи фінансових дій і Сполучених Штатів створила департамент фінансового моніторингу при Міністерстві фінансів і ухвалила у першому читанні закон про боротьбу з відмиванням “брудних” коштів.

Перший заступник голови Державної податкової адміністрації України Віктор Жвалюк каже, що сьогодні в державі створений дієвий механізм боротьби з грошима, здобутими злочинним шляхом. Зокрема, лише з початку цього року податківці повернули з тіньового обігу близько 3 мільярдів гривень.

Віктор Жвалюк уважає, що українська держава цілком може вже ставити перед Групою фінансових дій питання про її виключення з “чорного списку” цієї міждержавної організації. Як уважає Віктор Жвалюк, єдиною перепоною на цьому шляху є закон про боротьбу з відмиванням “брудних” коштів, який до кінця вересня повинен ухвалити парламент: «Я вважаю, що є всі підстави для того, щоб переглянути відношення до України. Але давайте все ж таки реально оцінювати ситуацію. Мабуть, поки не буде прийнято Закон в остаточному варіанті, то вони не підійдуть до цього. Закон повинен бути прийнятий якнайшвидше, і тоді вже, мабуть, Групі фінансових дій не буди куди дітися».

З оцінкою Віктора Жвалюка погоджується і представник відділу економічної злочинності правового департаменту Ради Європи Олександр Сегер. За його словами, впродовж останніх десяти місяців в Україні відбулися помітні зрушення у сфері боротьби з відмиванням “брудних” коштів. Олександр Сегер: «Є ціла низка відкритих питань, але ми сподіваємось, що вони будуть вирішені після ухвалення парламентом закону про боротьбу з відмиванням “брудних” коштів. Тоді ми зможемо з’ясувати, яка саме підтримка потрібна буде Україні від Ради Європи та від інших донорів. Я вважаю, що сьогодні є розуміння зацікавлених осіб в Україні, що відмивання грошей є загрозою демократії, правовій державі, загроза економічному прогресові та розвиткові суспільства загалом».

Тим часом фракція “Наша Україна” заявила, що не голосуватиме за урядовий законопроект про боротьбу з відмиванням “брудних” коштів, оскільки він порушує права українських громадян. Зокрема, йдеться про норму, відповідно до якої сумнівним уважається відкриття фізичною особою декількох рахунків на суму, що не перевищує 10 тисяч євро. Як заявив Віктор Пинзеник, упродовж наступного місяця “Наша Україна” підготує і подасть на розгляд парламенту альтернативний законопроект про боротьбу з відмиванням грошей. А тому не виключено, що і цього року через неухвалення закону про боротьбу з відмиванням “брудних коштів” Україна знову може потрапити до “чорного списку” Групи фінансових дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG