Доступність посилання

ТОП новини

Що робитиме ООН із Україною


Що робитиме ООН із Україною

Вашинґтон, 27 вересня 2002 – Розгляд звернення міністра закордонних справ України Анатолія Зленка до ООН, щоби вияснити справу з нелегальними оборудками з «Кольчугами», вимагатиме певного часу.

Як відомо, Організація Об’єднаних Націй відома повільністю дії бюрократичного апарату цього міжнародного форуму. Проте, як стало відомо Радіо Свобода, листа міністра закордонних справ Анатолія Зленка зі спростуванням звинувачень України в нелегальних поставках радарних систем «Кольчуга» Іракові було оперативно передано всім членам та відповідним комітетам Ради Безпеки ООН. Кореспондент Радіо Свобода у штаб-квартирі ООН у п’ятницю з’ясував, якими будуть наступні кроки в розгляді цієї справи.

Дипломат Норвегії, – ця країна тепер очолює Комітет із питань санкцій щодо Іраку в Раді Безпеки ООН, – сказав, що комітет планує розпочати обговорення української справи під час наступного засідання в понеділок. Комітет може вирішити створити групу для розслідування, і це був би прецедент у такій справі. Розслідування порушення санкцій Ради Безпеки може потривати від трьох до шести місяців. Комітет із питань санкцій може також вимагати повного звіту в цій справі від українського уряду. Норвезький дипломат, однак, зазначив, що багато чого в справі розслідування залежатиме від того, яку позицію займуть Сполучені Штати, які є членом цього комітету.

На даний момент не відомо, однак, чи комітет Ради Безпеки ООН буде розглядати лише питання, чи було доставлено українські радарні системи «Кольчуга» до Іраку, або чи буде займатися також політично дещо складнішим питанням –звинуваченням президента України в тому, що він особисто дав згоду на таку нелегальну оборудку, незважаючи на те, чи цю нелегальну операцію було завершено, – а саме ця проблема стала приводом для “перегляду політики США, особливо щодо президента Кучми”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG