Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав членів сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія”


Порушення прав членів сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія”

Київ, 30 вересня 2002 – Як відомо, Кіровоградська область є географічним центром України. Цього літа в урочистій атмосфері було навіть установлено відповідний знак. Крім того, Кіровоградська область має великий запасом чорноземів. Але на цих унікальних землях діються речі, які нагадають радше середньовіччя, а не 21 століття.

Уже кілька днів Генеральну прокуратуру України пікетують 11 представників сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія”, що в місті Новоукраїнці. З однією з пікетниць, юристом цього кооперативу Світланою Омельченко я і зустрівся.

Про причини пікетування Генеральної прокуратури України Світлана Омельченко розповіла:

«Пікетування Генпрокуратури викликане тим, що пайовики вже не в змозі терпіти те знущання, яке спричиняє київський інвестор Нечипоренко Валентин Миколайович разом із військом у 50 осіб, які ходять у формі, з дубинками, вогнепальною зброєю і відкрито знущаються над людьми. Крім того, люди, отримавши документ про власність про землю, на сьогодні не бажають колишньому орендареві – Нечипоренкові – віддати свою землю за договором оренди, а віддають іншому керівникові, за що мають відповідну реакцію: завдання тілесних ушкоджень, побиття, стрілянину, “конфіскацію майна” так звану. Ви знаєте, всі ті люди, які зверталися до мене як до юриста про допомогу написати заяву про злочин до правоохоронних органів району, у своїх зверненнях вказували: “Шановні правоохоронці, перевірте законність існування цього війська, а зокрема хоча б законність носити вогнепальну зброю і її використовувати”».

Пайовики з Новоукраїнки не сиділи склавши руки. Вони пройшли через судові й адміністративні інстанції району, а відтак звернулися до обласної держадміністрації. У відповідь – або відписки, або мовчанка, або ж усні пояснення – мовляв, ми з цією київською охороною зв’язуватися не будемо.

Світлана Омельченко продовжує:

«На жаль, прокуратура, зокрема, прокурор району, відкритим текстом, не боячись нічого, при людях (зокрема, бувають випадки, коли і нецензурними словами) заявляє: так, я діяв незаконно, але я працюю на замовлення. Це замовлення мені дав пан Нечипоренко, бо він на сьогодні оплачує всі ці наші прокурорські послуги голові районної адміністрації Баланові, а той пообіцяв мене винагородити квартирою та іншим. Ця розмова відбувалася в липні; на сьогодні, якщо брати серпень місяць, усі ці послуги йому надано».

А тим часом керівника сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” пана Рудя, де працює юристом Світлана Омельченко, доведено до інфаркту і він лежить у кардіологічному відділенні місцевої лікарні.

Далі – Світлана Омельченко:

«Він троє діб провів в ізоляторі тимчасового утримання в нашому Новоукраїнському райвідділі, і прокурор, коли брали його під варту, заявив: “Це Вам за те, щоб Ваші люди під час акцій протесту, яка була 16 вересня, не виходили у центр міста плакатом: “Геть прокурора Ведющенка з Новоукраїнки”. Люди просто доведені до відчаю і розуміють, що за цим київським інвестором стоїть прокурор, прокурорські працівники».

Цікаво, що Світлана Омельченко 3 роки працювала в Кіровоградській обласній прокуратурі, але навесні цього року прийняла рішення допомогти землякам. 25 вересня її вдруге запросили до приймальні генпрокурора.

Говорить юрист сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” Світлана Омельченко:

«Вчора мене запросили до приймальні ті ж самі особи і сказали, що я безсовісна, що нещодавно вилізла з прокурорської шкіри, а сьогодні я вже їх ображаю».

Новоукраїнські пікетники продовжують стояти під Генеральною прокуратурою. Вони сподіваються дочекатися на зустріч зі Святославом Піскуном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG