Доступність посилання

ТОП новини

Яким буде довкілля Європейського Союзу після того, як до ЄС долучаться нові країни з центральної та східної Європи


Яким буде довкілля Європейського Союзу після того, як до ЄС долучаться нові країни з центральної та східної Європи

Брюсель, 1 жовтня 2002 - Ця тема стала основною під час пленарного засідання Європейського Парламенту, який цього тижня засідає у Страсбурзі. Головним доповідачем на тему довкілля була член Європейської Комісії Марго Волстрьом.

Очищення довкілля не лише в Європі, а й у цілому світі посідає значне місце в політиці Європейського Союзу. Варто згадати засідання й тиск офіційного Брюсселя на США, аби Сполучені Штати Підписали Кіотський протокол стосовно обмеження викидів в атмосферу земної кулі небезпечних автомобільних газів.

Однак повернімося до охорони довкілля майбутнього розширеного Європейського Союзу. Те, що сім'я ЄС у 2004-му році зросте, зауважила Марго Волстрьом, вже стало фактом очевидним. І чим ближче країни-кандидати підходять до цього історичного моменту, тим суворішими постають вимоги перед майбутніми членами ЄС щодо охорони довкілля, заявила експерт Єврокомісії Марго Волстрьом. Зокрема: країни кандидати в ЄС мусять схвалити та втілити в життя законодавчі акти Європейського Союзу, які стосуються довкілля. Однак виконання цих завдань, - продовжила доповідач, - справа не зовсім проста, тому Єврокомісія пропонує створити для експертів із тих країн, котрі претендують на вступ до Євросоюзу, відповідні курси підвищення кваліфікації.

Наступне, - зауважила Марго Волстрьом, - практично усі десять країн-кандидатів у минулому мало звертали увагу на охорону довкілля. І їм для того, щоб створити інфраструктуру захисту і очищення довкілля необхідно інвестувати в цю галузь у середньому 80- 110 мільярдів євро. Звісно, самі країни-кандидати таких фондів не мають, тому Євросоюз повинен також долучитися до пошуків фінансових донорів.

І третє, наголосила експерт Єврокомісії, - це час. Або, точніше, брак часу для виконання необхідних завдань країнами-кандидатами. Політ-мейкери з Центральної й Середньої Європи все ще несерйозно ставляться до проблем охорони навколишнього середовища.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG