Доступність посилання

ТОП новини

У Росії неподалік від Санкт-Петербурга виявлено нове масове поховання жертв періоду сталінських репресій


У Росії неподалік від Санкт-Петербурга виявлено нове масове поховання жертв періоду сталінських репресій

Прага, 1 жовтня 2002 – Наприкінці серпня цього року, після чотирирічних ретельних пошуків, представники науково-дослідного центру петербурзького товариства «Меморіал» у Росії виявили чи не найбільше масове поховання жертв сталінських репресій. Це поховання, чи радше цілий комплекс поховань, виявлено в лісі на відстані 12 кілометрів від селища Кузьмолово Всеволожського району Ленінградської області.

Днями в інтерв’ю агентству Інтерфакс керівник науково-дослідного центру петербурзького «Меморіалу» Ірина Фліґе повідомила, що в цьому місці, за попередніми оцінками, було розстріляно понад 30 тисяч осіб. Здебільшого це жертви так званого «великого терору», що його провадив сталінський режим у 1937-38 роках.

Наприкінці серпня цього року було виявлено першу «розстрільну» яму. На глибині півтора метра знайшли людські рештки. А на сьогодні в лісовій місцевості площею один квадратний кілометр виявлено понад 50 поховань у вигляді ям із великою кількістю людських решток, які лежали в землі на кількох рівнях, глибиною до 2,5 метрів. У похованнях виявлено рештки і чоловіків, і жінок, вік яких сягав від 16 до 60 і більше років. Виявлено також напівзотліле чоловіче і жіноче взуття.

За даними судово-медичних експертів, це рештки людей, яких розстрілювали пострілом у потилицю. Сліди від куль свідчать, що використовували зброю калібру 9 і 11,43 міліметрів. За словами керівника науково-дослідного центру петербурзького «Меморіалу» Ірини Фліґе, пістолети і револьвери з таким калібром були на озброєнні військ НКВС у 1920-30 роках. Місцеві мешканці також підтверджують, що в тій місцевості розстрілювали і ховали людей протягом 1930-х років.

За даними російських правозахисників, під час сталінських репресій у Ленінграді було страчено близько 40 тисяч осіб. На запити Товариства «Меморіал» ФСБ Росії стверджувало, що жодної документації щодо місць поховань жертв сталінських репресій у Ленінграді та Ленінградській області не збереглося. Лише у 1996 році поблизу селища Левашово Ленінградської області було виявлено першу масову могилу з рештками близько 8 тисяч осіб, яких розстріляли в 1937 році в підвалах «Великого Дому». Нині ця будівля належить ФСБ.

І ось уже тепер виявлено, очевидно, основне місце поховань, де лежать, за попередніми оцінками, рештки понад 30 тисяч осіб – жертв сталінського терору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG