Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США у справі воєнного удару по Іраку


Конгрес США у справі воєнного удару по Іраку

Прага, 2 вересня 2002 – У середу конгрес Сполучених Штатів розпочав формальну процедуру обговорення справи воєнного удару по Іраку. Більшість американських законодавців схильні підтримати воєнну акцію, хоча багато з них закликають президента Буша негайно заручитися ширшою підтримкою у цій справі з боку лідерів інших країн. Тим часом держдепартамент США виступив проти надсилання до Багдада міжнародних інспекторів доти, доки Рада безпеки ООН не ухвалить ультимативної резолюції у справі роззброєння Іраку.

Пропозиції президента Буша, у випадку схвалення, передбачають воєнний удар по Іраку незалежно від того, чи цю акцію підтримають інші країни, чи ні. Хоча багато законодавців від обох парій підтримують позицію Буша у справі Іраку, деякі з них вважають, що президент Буш повинен вичерпати всі дипломатичні можливості перед застосуванням військової сили. Із такою пропозицією виступили два провідні сенатори Джозеф Байден і Річард Луґар. Байден належить до демократичної партії і є головою впливового сенатського комітету з питань зовнішніх взаємин. Луґар, член республіканської партії президента Буша, є заступником голови цього комітету.

Отже, спочатку справу удару по Іраку буде обговорено в Сенаті, на наступного тижня відбудуться голосування в палаті представників. Президент Буш висловив сподівання на підтримку з боку конгресу.

Ми працюватимемо із членами конгресу і я впевнений, каже Буш, що ми допровадимо справу до кінця і промовимо одним голосом, що буде важливо для Організації Об’єднаних Націй почути цей голос. Усі добре розуміють, за словами президента Буша, що воєнна акція, це не перший вибір, щоб роззброїти режим Саддама Хусейна.

Крім згоди конгресу США, як зауважують оглядачі, важливо також буде заручитися підтримкою воєнної акції з боку британського парламенту. Поряд з американськими військами в операції проти Іраку мали би взяти участь і британські війська.

Водночас адміністрація Буша наполягає на ухваленні Радою Безпеки нової, ультимативної резолюції у справі роззброєння Іраку і проти надсилання до Іраку міжнародних інспекторів до ухвалення такої резолюції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG