Доступність посилання

ТОП новини

Американці називають 12 країн, де не поважають інших релігій


Американці називають 12 країн, де не поважають інших релігій

Прага, 2 жовтня 2002 – Комісія США, що вивчає стан релігійних свобод у світі, радить Державному департаментові звернути особливу увагу на 12 країн світу, де грубо утискають право громадян на віросповідання. Половина з цих країн - мусульманські, або ті, де більшість населення – мусульмани.

Найближчими днями Державний департамент США оприлюднить перелік держав, яких буде зараховано до категорії "особливої уваги". Ці країни порушують фундаментальне право громадян на релігійну свободу. Щорічна оцінка Держдепом стану релігійних свобод у світі передбачена відповідним актом Конгресу від 1998 року. Він зобов’язує президента США різним чином впливати на країни-порушниці.

Отже, перелічимо ці країни: М'янма (знаходиться на північному заході півострова Індокитай), далі Північна Корея, Іран, Ірак, Лаос, Китай, Саудівська Аравія, Судан та Туркменістан – ці держави були і в минулорічному переліку порушників, цього року до них додалися Індія, Пакистан та В’єтнам. Хоча половина з країн - мусульманські, Комісія у справах свободи віросповідання у світі не вважає себе упередженою щодо Ісламу. Її речник у Вашингтоні Лоренс Ґудріч твердить, що оцінки комісії жодним чином не пов’язані із закордонними пріоритетами Білого Дому. "Наше завдання – незалежно оцінити ситуацію із свободою віросповідання і подати свої рекомендації".

Справді, поглянувши на перелік порушників, бачимо у ньому і Саудівську Аравію й Пакистан, з якими Вашингтон має складні і неоднозначні взаємини. Хоча з огляду на нинішню провідну роль США у боротьбі з тероризмом, чергова критика на адресу Ісламського світу може оцінюватися неоднозначно – говорить професор вашингтонського університету Джордж Таун, директор Центру мусульмансько-християнського порозуміння Джозеф Еспозіто: "Не лише у мусульманському світі, але й в інших частинах світу, в Європі Америку сьогодні сприймають – як зухвалу й імперську країну."

Цікаво, чи прислухається Державний департамент до рекомендацій комісії. Представники комісії кажуть, що часто він нехтує їхніми пропозиціями. Професор Еспозіто розуміє, чому Держдеп інколи відмовляється вносити окремі країни до чорних списків.

"Держдепартамент знайде аргумент для пояснення. Він скаже, що питання релігійних свобод і прав людини важливі, але їх слід балансувати з американськими стратегічними інтересами".

Такий підхід, на думку американського експерта з мусульманських питань, дає можливість критикувати США за подвійні стандарти. Крім того, враховуючи те, що переважають мусульманські країни у переліку та рекомендаціях щодо порушників релігійних свобод, є ще один момент, який критики назвуть свідченням політики подвійних стандартів США. Це – відсутність звіту про стан справ в Ізраїлі, країні, яку часто звинувачують у порушенні людських прав під час конфлікту з палестинцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG