Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи подальшого розвитку взаємин між Україною та ЄС: «Іракґейт» не може не позначитися негативно


Перспективи подальшого розвитку взаємин між Україною та ЄС: «Іракґейт» не може не позначитися негативно

Брюссель, 2 жовтня 2002 – Перспективи подальшого розвитку взаємин між Україною та ЄС обговорювали в середу в Брюсселі в Європейському парламенті члени Європарламенту Ян Марінус Вірсма і Чарльз Таннок та їхні колеги з парламенту українського Борис Тарасюк та Іван Кириленко.

Під час засідання Міжпарламентського комітету України і ЄС сторони обговорили порядок денний наступного розширеного засідання, яке відбудеться в Брюсселі 11 та 12 листопада. Згідно зі словами Бориса Тарасюка, порядок денний охоплюватиме широкий спектр політичних та економічних питань.

Звісно, тяжко було втриматися, щоб обійти таку «гарячу» тему – чи чіпали сторони скандал із радарними системами «Кольчуга». На це Іван Кириленко відповів:

«Це питання дійсно звучало. Борис Іванович на нього відповів. Я можу додати те, що ці питання не були першочерговими. Я думаю, на тому, що вони не були першочерговими, позначилось те, що реакція України була миттєвою, буквально миттєвою – як тільки з’явилися заяви відповідних американських посадовців. Миттєва реакція була в тому, що ми знову пропонуємо в щонайширшому форматі перевірити Україну стосовно цієї неприємної акції, яка сьогодні нам приписується. Будь ласка, ми відкриті абсолютно до будь-якої інспекції, хай приїжджають і перевіряють. Тобто Україна залишається відкритою. Ми сьогодні вже це теж заявили. Будь ласка, перевіряйте! Немає підстав так говорити».

А Борис Тарасюк звернув увагу на інший аспект, а саме – як впливатиме скандал із «Кольчугами» на взаємини між Україною і ЄС:

«Під час нашої зустрічі з колегами з делегації Європарламенту по зв’язках із Україною це питання порушувалося. Коментар був приблизно такий, як Ви поставили питання. Тобто ми розуміємо, що тут необхідно провести розслідування, ми розуміємо, що українська влада готова піти на це розслідування і готова співпрацювати. Але в той же час це питання, як нам висловлювали наші колеги з Європарламенту, не може не позначитися негативно на атмосфері наших стосунків».

Голова Комітету Європейського парламенту з міжнародних зв’язків Чарльз Таннок, зокрема, зазначив, що політика ЄС багатовекторна, і США для ЄС є стратегічним партнером. І тому погіршення взаємин між Сполученими Штатами й Україною відповідно внесуть негативні настрої й між ЄС та Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG