Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід. ООН - США – Ірак


Близький схід. ООН - США – Ірак

Прага, 3 вересня 2002 – У центрі уваги західної преси залишаються розвиток подій на Близькому сході після зняття осади ізраїльськими силами безпеки штаб-квартири Арафата, а також дискусії у конгресі США і в Раді безпеки ООН у справі воєнної акції проти Іраку. Оглядачі гостро критикують прем’єр-міністра Ізраїлю Шарона за останні превентивні і відплатні акції на палестинських територіях.

Газета «Лос-Анджелес таймс» у редакційній статті аналізує зокрема останню операцію ізраїльських підрозділів – осаду штаб-квартири Арафата, в якій, як заявив Ізраїль, заховалися 50 бойовиків і організаторів терористичних актів проти ізраїльського цивільного населення. Цей крок ізраїльських сил безпеки газета вважає серйозною помилкою. Коли помірковані палестинські керівники врешті, як здавалося, погодилися усунути їхнього здискредитованого лідера, Шарон наказав знову зробити його палестинським героєм, взявши в оточення його штаб-квартиру в Рамаллі. Нещодавно Арафат оголосив про пертурбації в палестинському уряді, де панували кумівство й корупція. Палестинський парламент розпустив попередній уряд і це, за словами газети, був обнадійливий розвиток подій. Однак, після осади офісу Арафата помірковані замовкли, а палестинський лідер знову став героєм і він мав би, за словами автора, подякувати Шаронові за це.

На думку газети, щоб допомогти поміркованим палестинцям перебрати управління автономією і поступово відновити перемир’я, Ізраїль повинен у формі першого кроку скасувати комендантську годину і зняти низку контрольно-пропускних пунктів на західному березі Йордану. Цей крок, як вважає на закінчення газета «Лос-Анджелес таймс», допоміг би зміцнити позиції поміркованих у наступних виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG