Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Боротьба з кримінальною злочинністю і резонансні справи. Гість київської студії - генеральний прокурор України Святослав Піскун


Прямий Ефір: Боротьба з кримінальною злочинністю і резонансні справи. Гість київської студії - генеральний прокурор України Святослав Піскун

Київ-Прага, 3 жовтня 2002 - Ведучі: Юлія Жмакіна у Києві, Василь Зілгалов у Празі. Гість київської студії - генеральний прокурор України Святослав Піскун.

Василь Зілгалов

Переходимо до другої мети нашої розмови. Генеральна прокуратура у боротьбі зі злочинністю і резонансні справи. У нас є чимало реакцій на вчорашні Ваші виступи перед журналістами, пане Піскун. Зокрема, йдеться про те, що 2 жовтня Ви заявили, що ваше відомство виявило й вилучило у народного депутата, члена фракції Соціалістичної партії Миколи Рудьковського монтажні моделі записів Мельниченка. За Вашими словами, один із вилучених файлів, який стосується вбивства Георгія Гонгадзе, датований 18 вересня 2000 року, тобто через два дні після зникнення журналіста. Микола Рудьковський заперечує монтаж на своєму комп’ютері записів Мельниченка. За його словами, ці записи він отримав від Мороза для розшифровки через три місяці після зникнення Гонгадзе. Як Ви прокоментуєте цю заяву пана Рудьковського?

Святослав Піскун

Розумієте, я ж тоді не працював у генеральній прокуратурі, коли зробили обшук і знайшли це. Це написано в документах кримінальної справи. Підписано понятими.

Юлія Жмакіна

Я перепрошую, ще не за часів, коли Ви працювали, у Рудьковського це було вилучено, так?

Святослав Піскун

Так. Це було вилучено 18 січня, мені здається, 2001 року.

Юлія Жмакіна

А чому лише зараз пролунала ця заява Ваша щодо Рудьковського?

Святослав Піскун

По-перше, раніше ніхто не запитував, а по-друге, вже можна і дещо говорити. Ви ж розумієте, що ми не коментуємо всю кримінальну справу. Ми коментуємо дещо. І що можна було сказати, те ми сказали.

Юлія Жмакіна

Ну, може щоб наші слухачі поглянули більш широко на справу розслідування зникнення й убивства Георгія Гонгадзе, Ви можете назвати чітко причини, що сьогодні заважає вам поставити крапку у цій найбільш резонансній, напевно, справі новітньої України?

Святослав Піскун

Абсолютно ті самі причини, які заважають поставити крапку слідчим органам усього світу з розкриття ще 500 вбивств журналістів. Це те, що сьогодні не встановлено злочинця. Тобто, особи, яка виконала, яка замовила цей злочин. Як тільки ми з’ясуємо людину, яка виконала і замовила цей злочин, тоді доповімо українському народу, всьому світу, що ця справа розкрита, і ми знайшли людину, яка вчинила вбивство на замовлення.

Василь Зілгалов

Пане Піскун, а Ви не виключаєте, що прокурор Таращанського району і слідчий пов’язані із власниками записів майора Мельниченка?

Святослав Піскун

Я не хочу говорити, що я виключаю, а що ні в даному випадку, тому що ми перевіряємо всі версії, пов’язані з розслідуванням цієї справи, навіть ті, які дуже тяжко пов’язуються одна з одною, але ми перевіряємо їх.

Василь Зілгалов

Виникає питання – а чому американським експертам свого часу відмовили у співпраці у справі Гонгадзе, а експертизу французів, відомого Жана Ріволе, ви готові визнати?

Святослав Піскун

Справа в тому, що американським експертам неправильно пояснили, можливо, деякі моменти, пов’язані з нашим чинним законодавством. Я ще раз кажу, я тоді не працював, мені тяжко оцінювати ситуацію, яка тоді була в генеральній прокуратурі, але я думаю, що може вони не так зрозуміли наше законодавство або не так дещо пояснили. Я от побачив ті запитання, які надіслали нам американські фахівці, потім вислав до Америки свою групу – за домовленістю з американським урядом – слідча оперативна група з’ясувала питання, які цікавлять американських фахівців, ми не побачили там жодного питання, яке б не можна було з ними обговорити сьогодні в Україні.

Василь Зілгалов

Пане Піскун, виникає таке чисто людське питання - останки тлінні, які нібито вважаються останками Георгія Гонгадзе, вже два роки лежить у холодильнику, як я зрозумів. Чи взагалі це така практика у слідстві, щоб так довго тримати, і мати не поховала. Коли це скінчиться, невже не можна поховати, а розслідування проводити? З точки зору людської, гуманної - люди багато питають про це.

Святослав Піскун

Я так само сказав і мамі Гонгадзе - ми вже зрозуміли, що це є тіло Георгія, давайте поховаємо за всіма християнськими звичаями, як треба, а потім... Я навіть спілкувався з цього питання з Гузарем – як це правильно зробити, якщо немає відповідних частин тіла (ви знаєте, про що я говорю). Немає в принципі від церкви ніяких заперечень. Тобто ми радилися з цього питання. Але мати Георгія Відмовилася, вона каже, що треба ще одну експертизу провести.

Юлія Жмакіна

Вона не просто відмовилася. Я брала інтерв’ю з нею, вона відмовилася взагалі спілкуватися з генеральною прокуратурою саме після того, як ви звернулися з пропозицією поховати це тіло. Вона нічого нового не дізнається від вас – так сказала пані Леся Гонгадзе.

Святослав Піскун

Давайте так - ми всі люди і всі розуміємо: треба маму зрозуміти і не знущатися над її почуттями. Мати хоче, щоб ще один відсоток надії лишився, що син десь живий. А ми фахівці, ми юристи, ми журналісти, ми повинні подивитися правді в очі і сказати правду один одному, а мати - це мати. І ми її теж розуміємо.

Юлія Жмакіна

От Ви сьогодні зробили заяву - генеральна прокуратура має намір визнати результати комплексної експертизи, яку проведе експерт міжнародної організації «Репортери без кордонів» Жан Ріволе. Визнаючи цю експертизу, ви фактично вважаєте, що вона підтвердить експертизу українську?

Святослав Піскун

Ну звичайно!

Василь Зілгалов

Пане Піскун, у продовження цієї справи, бо воно пов’язане – Гонгадзе і касетний скандал. Ви вважаєте, також заявляли про це, що ці стрічки змонтовані і що їм довіряти не можна, треба розслідувати. А от тепер офіційно вже Держдепартамент США сказав, що той фрагмент, який стосується «Кольчуг», розмова президента з Малєвим покійним уже нині - то є факт, якому довірить тепер будь-який суд. Як тепер зіставити?

Святослав Піскун

По-перше, давайте будемо точними. Я ніколи не казав, що стрічки змонтовані. Я казав, що деякі з них змонтовані. Це дві різні речі. По-друге, ми звернулися з офіційним листом до керівництва США, і я їду з цим листом до Америки для того, щоб нам дали завірені копії цієї плівки, і ми за цими завіреними копіями... Я навіть уже не прошу оригіналів, не надіюсь на це.

Юлія Жмакіна

А чому?

Святослав Піскун

Просимо – не дають. Кажуть, що оригінали - це оригінали, а ви працюйте з копіями.

Юлія Жмакіна

Державні органи, так?

Святослав Піскун

Так. Я вже копії прошу дати, і дадуть, я впевнений, бо якщо не дадуть, то взагалі буде щось не зрозуміле. Дадуть завірену копію, і певен, що ми тут, в Україні, розберемося, вже в нас є така апаратура, це цифрова апаратура. Розумієте, цифрові записи дуже легко монтуються й читаються, і копії з них ідентичні знімаються, тому тут питань ніяких немає. Так от, офіційно завірена владою США, спеціальними органами, нотаріусом копія, ми по ній зробимо свою експертизу, по-перше. Ми не заперечуємо тої, ми хочемо зробити свою. Але що б там не говорилось і як не говорилось, я знаю, що «Кольчугу» Україна не продавала. Ми провели розслідування, в нас допитано близько 500 чоловік, які мали це робити - вони цього не робили.

Юлія Жмакіна

А не достатньо для початку того факту, що все таки ФБР визнає автентичним запис, де зафіксовано намір продати цю «Кольчугу».

Святослав Піскун

Якщо намір щось зробити не підтверджений закінченим результатом - це нічого не означає. Людина може відмовитися від цього наміру.

Юлія Жмакіна

Але намір усупереч санкціям ООН.

Святослав Піскун

Це вже політика. Я прокурор, я дивлюсь на речі іншими очима. Я дивлюсь те, що скоєно, або те, що намагалися скоїти, або спроба скоїти, замах. А замах - це дії, це не тільки розмови.

Василь Зілгалов

Пане Піскун, чи мали Ви розмову з президентом із приводу цього фрагменту?

Святослав Піскун

Так, мав розмову з президентом. Я сказав президенту, що якщо потрібно буде будь-якій комісії або експертам від Сполучених Штатів або іншої держави, матеріали нашої перевірки з цього питання, ми готові їх надати в повному обсязі. Усе.

Василь Зілгалов

Дякую. Продовжуємо. Кажуть що у справі вбивць на замовлення з київського ТОП-сервісу не вистачає матеріалів для його продовження. Чи це правда?

Святослав Піскун

Там слухається справа в суді. Прокурор же коли віддав справу до суду, то суд керує цією справою. Якщо буде клопотання від суду, що треба якісь докази, ми будемо працювати. Поки що до мене ніяких клопотань не надходило.

Василь Зілгалов

Справа про вбивство Щербаня ще в розслідуванні?

Святослав Піскун

Не розслідування. Справа про вбивство Щербаня – у суді. Вона слухається. Але в нас це теж тривалий процес, як і в інших країних. Там декілька обвинувачених. Кожен знайомиться з матеріалами, потім свідчать, потім заявляють клопотання. Суддя один, а обвинувачених декілька, 300-400 свідків, 150 томів кримінальної справи, матеріали, документи. Це не тиждень і не місяць, це треба слухати, розібратися, там ідеться про вищу міру покарання. Щодо всіх.

Василь Зілгалов

Зрозуміло.

Юлія Жмакіна

Ще коротке запитання, щоб може закінчити по справі Гонгадзе. Ви вчора заявили, що прокурор Таращанського району незаконно долучив речові докази (йдеться про прикраси, браслет, медальон) до кримінальної справи.

Святослав Піскун

Мені здається, що не браслет, я там помилився, та каблучка, ланцюжок і медальон.

Юлія Жмакіна

Так. І що їх знайшли на місці подій, а їх там не було, і ви це з’ясували. Можна трошки про це?

Святослав Піскун

Більше я не скажу, бо це є таємницею слідства.

Юлія Жмакіна

А логіка де? Якщо це тіло Гонгадзе – і підкинуті прикраси?..

Святослав Піскун

Як підкинуті. Справа в тому, що могли їх залишити, забути, а потім підкинути.

Юлія Жмакіна

Ви збираєтесь робити нове подання від Генеральної прокуратури на народного депутата Юлію Тимошенко. Що ви нового відкрили за такий короткий час, від часу першого подання?

Святослав Піскун

Оскільки справа щодо Тимошенко вже має близько трьох з половиною тисяч томів, то надсилати все, що зібране за чотири роки слідства генеральною прокуратурою, спецорганами Сполучених Штатів Америки, Росії, складно. Бо це все треба опрацювати. Є декілька епізодів – десь шість – які описані в поданні, які абсолютно підтверджують вину Тимошенко у скоєнні тих злочинів, про які говоримо. Ми вирішили – і закон нам це дозволяє – виділити з великої кримінальної справи один чи декілька епізодів закінчених, і закон навпаки дозволяє додавати обвинувачення в суд. Тобто ми сьогодні направляємо шість епізодів. Це розкрадання в особливо великих розмірах на 2 з половиною мільярди доларів, зловживання службовим становищем, несплата податків – десь 600 чи 800 тисяч доларів, хабарі посадовцям РСФР за те, що вони зловживали своїм становищем на її користь, і оці декілька статей обвинувачення щодо Тимошенко, і зразу ж ми будемо подавати щодо Шаги, Балюри, свекра Тимошенко, її чоловіка також у суд обвинувачення, тому що вона разом із ними, на нашу думку. скоїла ці злочини. Звичайно, це було керівництво ЄЕСУ.

Юлія Жмакіна

Пане Генеральний прокурор, тоді у зв’язку з цим таке питання – зранку десь тиждень тому я зі своєї поштової скриньки я витягла примірник газети «2000».

Святослав Піскун

Я так само.

Юлія Жмакіна

От бачите, нас об’єднує «держава». Там повністю розписане Ваше подання до Верховної Ради на Юлію Тимошенко з подробицями, які особливо впливають на масову свідомість, які суми і що вона могла собі придбати, в яких крамницях...

Святослав Піскун

Це копія подання.

Юлія Жмакіна

Як Ви вважаєте, оприлюднювати такі документи, кажуть, що наклад був 23 мільйони примірників, через державне підприємство «Укрпошта», виносити на широкий загал до того, як Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, до подання до суду – це нормальне явище?

Святослав Піскун

Абсолютно не нормальне.

Юлія Жмакіна

Як же так сталося?

Святослав Піскун

Це питання знову ж таки не врегульовано законом, і я це говорив на засіданні з депутатами, з головою Верховної Ради, що так не можна, треба терміново ухвалити регламент про роботу Верховної Ради. Як може ВР працювати без регламенту? В якій країні взагалі Верховна Рада працює без регламенту? До речі, там не тільки прізвища обвинувачених.

Юлія Жмакіна

А ви будете розслідувати, хто це порушив?

Святослав Піскун

Чекайте, що порушив?

Юлія Жмакіна

Ви вважаєте, що це не нормально публікувати накладом 23 мільйони примірників подання.

Святослав Піскун

Я не розумію, це Ваше інтерв’ю чи моє?.. Так от, я ще раз наголошую, що це питання не врегульоване законом, тому що якби був ухвалений регламент Верховної Ради або якийсь інший закон, який би чітко регулював, кому надсилає генеральний прокурор це подання і як воно повинно бути у ВР, щоб не стало відомим усім, кому не потрібно його знати. Такого немає.

Василь Піскун

Дякую, пане Піскун. Тут слухачі питають, чи проти Вас порушували коли-небудь кримінальну справу?

Святослав Піскун

Слава богу, бог милував мене.

Василь Зілгалов

Маємо слухача. Алло, Ви нас чуєте?

Слухач

Добрий вечір. Пане Піскун, це Олег Ляшко, редактор газети «Свобода». У мене до Вас два коротких питання. Чому і досі, незважаючи на запевнення президента Кучми, прокуратура не розслідує справу про конфіскацію у квітні цього року в Черкаській області 100 тисяч примірників газети «Свобода»? І друге питання: чому і досі в прокуратурі працюють люди, які у квітні незаконно, як згодом визнав суд, затримали мене, 10 діб тримали в ізоляторі тимчасового утримання? І навіть після рішення суду сьогодні Ваші підлеглі продовжують надсилати відписки.

Святослав Піскун

Перше: якщо така справа порушена, ми активізуємо її розслідування. Просто. І Ви до мене, шановний, не зверталися. Зверніться будь ласка, якщо Вам не тяжко. А якщо Ваше звернення до Генеральної прокуратури є, я доручу завтра розібратися з цією справою. Ми з Вами зустрінемося і поспілкуємося. Я знаю, що Ви людина відома. Я, до речі, читаю Вашу газету. Ті екземпляри, які були втоплені у річці, я не читав, звичайно. І друге питання: якщо ми говоримо про конкретних людей, то ми ж не можемо огульно вирішувати їхню долю, лише через те, що хтось щось написав на них. Ну не хтось щось, а що є якісь заяви. Якщо є конкретна вина, я не зупинюсь перед якимись напівмірами, якщо людина винна, вона буде звільнена і покарана.

Василь Зілгалов

Пане Піскун, коротко, кілька секунд – чи є нові дані у розслідуванні вбивства Микола Шкрібляка?

Святослав Піскун

Це яке?

Василь Зілгалов

На Івано-Франківщині.

Святослав Піскун

О господи, так. Вибачте! Там займається спеціальна група. Нове щось? Знаю, що воно ще не розкрите. Але ми працюємо.

Василь Зілгалов

Дякую, пане генеральний прокуроре, за участь у «Вечірній Свободі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG