Доступність посилання

ТОП новини

Ірак та Іран є пріоритетами зовнішньої політики Білорусі


Ірак та Іран є пріоритетами зовнішньої політики Білорусі

Мінськ, 4 жовтня 2002 - Цього тижня в Мінську перебувають відразу дві урядові делегації з держав "восі зла" - на чолі з ірацьким віце-прем’єром, міністром військової промисловості Абдель Таввабом Муллой Хуейшем та іранським міністром торгівлі Мохамедом Шаріатмадарі. Лідер Іраку Саддам Хусейн фінансуватиме будівництво Національної бібліотеки Білорусі половиною мільйона доларів.

Білоруський президент Олександр Лукашенко особисто прийняв цієї п’ятниці іранського міністра торгівлі та заявив про великий потенціал двосторонніх стосунків у галузях науки, техніки, освіти, торгівлі. "Білорусь та Іран не мають закритих тем для співробітництва", - наголосив президент Лукашенко та додав, що не має також розбіжностей у політичних поглядах керівників двох держав. У відповідь іранський міністр Мохамед Шаріатмадарі оголосив, що в другій половині наступного року до Білорусі з візитом приїде президент Ірану Мохамед Хатамі.

А напередодні білоруський президент зустрівся з віце-прем’єром та військової промисловості Іраку Абдель Таввабом Муллой Хуейшем. Олександр Лукашенко заявив йому, що білоруське керівництво ніколи не приховувало своєї позиції щодо Іраку. Цитую:

«Ми абсолютно переконані, що ті претензії, які висовують Республіці Ірак, безпідставні. Принаймні, їх не доведено", - заявив президент Лукашенко. За його словами, Білорусь виступає категорично проти силового тиску на суверенну незалежну державу. Проте Олександр Лукашенко сказав, що в Білорусі вітають рішення Саддама Хусейна допустити на територію Іраку військових інспекторів ООН.

Пізніше білоруський лідер оголосив, що його іракський колега вирішив подарувати 500 тисяч доларів на будівництво Національної бібліотеки в Мінську, що її патронує особисто Лукашенко.

Президент Білорусі сказав, що взаємини його держави з Іраком мають давній, історичний характер, та наголосив, що ці контакти не порушують жодний міжнародний акт. Лукашенко пообіцяв, що білоруська сторона сприятиме Іракові у збереженні здоров’я нації, передусім дітей. Представники міністерств освіти, культури та охорони здоров’я готові виїхати до Іраку для надання гуманітарної допомоги.

Білоруська опозиція каже, що не міг міністр військової промисловості Іраку перебувати цілий тиждень у Білорусі та обговорювати лише гуманітарні питання, коли його країні загрожує війна.

За офіційним повідомленням білоруського МЗС, товарообіг з Іраком, як і з Іраном, не перевищує 40 мільйонів доларів на рік.

Але білоруська опозиція стверджує, що головною частиною білоруських взаємин з Іраном та Іраком є все ж таки нелегальне військово-технічне співробітництво.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG