Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну: «Кучма вирішив подарувати своєму російському колезі ... українську газову трубу»


Російська преса про Україну: «Кучма вирішив подарувати своєму російському колезі ... українську газову трубу»

Прага, 4 жовтня 2002 - У неділю, 6 жовтня, президенти України й Росії на зустрічі у Запоріжжі збираються підписати угоду про створення міжнародного консорціуму з експлуатації українських магістральних газопроводів.

В Україні опозиція виступає проти створення такого консорціуму, стверджуючи, що він принесе Україні лише фінансові збитки. Власне, таке припущення робить і російська преса, зауважуючи, Леонід Кучма в нинішній ситуації готовий іти на будь-які поступки Росії аби зберегти своє президентське крісло.

«Якщо Леонід Кучма на свій день народження отримав у Москві від Путіна набір мисливських аксесуарів, то Кучма вирішив подарувати своєму російському колезі ... українську газову трубу», - цитує висловлювання українських опозиційних політиків російський часопис «Время МН» і зауважує, що погляди української влади, як це вже було не раз у новітній історії, знову звернені до Москви. Бо Київ сьогодні потребує підтримки Кремля. А Кремль, зі свого боку, зацікавлений у реальній можливості впливати на українську газотранспортну політику.

«Росія грає соло на українській трубі», - а це вже назва статті, що її вміщено в «Независимой газете». Автор публікації посилається на підрахунки українського Мінфіну про те, скільки Україна втратить від створення спільного з Росією газотранспортного консорціуму. 19 вересня заступник держсекретаря Міністерства фінансів України Сергій Баулін на засіданні парламентському комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, назвав цифру 6 мільярдів гривень збитків. А через три дні після цього виступу, як наголошує «Независимая газета», президент України звільнив Бауліна з посади заступника держсекретаря Міністерства фінансів. І це, не додало бажання критикам відкрито виступати проти створення консорціуму, підготовка якого провадиться під грифом «таємно».

Російський часопис «Независимая газета» також посилається на експерта Міжнародного інституту порівняльного аналізу Олександра Сергієнка, який говорить, що перетворення Леоніда Кучми на активного лобіста російських інтересів пояснюється тим, що українському президенту зараз потрібно будь-якою ціною втриматися на нинішній посаді і сприяти просуванню свого спадкоємця на наступний президентський термін.

Від створення спільного газотранспортного консорціуму, за висновками експерта Міжнародного інституту порівняльного аналізу Олександра Сергієнка, Росія, по-перше, отримає стабільні гарантії поставок газу за кордон. А, по-друге, вона візьме під свій контроль транзит газу, і таким чином матиме можливість втручатися у внутрішні процеси в Україні».

Але, як зазначає «Независимая газета», після підписання договору у Запоріжжі постане необхідність його ратифікації у Верховній Раді. А ось тут, нинішня повна таємність у підготовці документа може обернутися проти українського президента. І набрати 226 голосів на його підтримку Кучмі буде дуже важко.

А ось що пише, ще один російський часопис «Век»: «Короткочасний візит глави російської держави до Запоріжжя може мати серйозні наслідки для України. В ситуації політичної кризи Леонід Кучма сподівається на підтримку президента Росії, а українська опозиція, навпаки, прагне скористатися нагодою, щоб дискредитувати Кучму, а заодно попросити про відкликання російського посла Віктора Чорномирдіна, який дозволив собі некоректні висловлювання на адресу деяких українських політиків», - пише російський тижневик «Век».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG