Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Віктор Медведчук є головним цензором країни, а Президент – основним споживачем цензурних зусиль»


Огляд: «Віктор Медведчук є головним цензором країни, а Президент – основним споживачем цензурних зусиль»

Київ, 8 жовтня 2002 - В останні пару тижнів журналістське середовище України, передусім, провідних телеканалів, нагадує мурашник. Як зауважує газета “Україна молода” – якщо на електронні ЗМІ раніше тиснули каменем, і це було вже звичним станом, то віднедавна чимало, як дехто вважає “гвинтиків”, висловлюють свій протест проти тиску, ба навіть зважуються на відкриті виступи й публічні вимоги. Більше того – організовують незалежну профспілку й погрожують страйком. Докладніше про причини протесту журналістів проти політичної цензури – читайте в статті “Бунт гвинтиків”.

В цій же публікації наводиться й цитата з останнього числа тижневика “Дзеркало тижня” про те, журналісти, як лояльні до влади, так і нелояльні до неї... переконані, що глава президентської адміністрації Віктор Медведчук є головним цензором країни, а Президент – основним споживачем цензурних зусиль. Цікаво, що цензоруються не ідеї й не пропозиції, - цензура Медведчука є похідною особистих інтересів”.

Пише про протестні акції журналістів і кореспондент тижневика “Грані +” Ірина Погорєлова. Втім, вона вирішила “у порядку допомоги пошуку дієвих знарядь протидії цензурі дещо пояснити, оскільки колеги, - на думку п.Погорєлової, - наразі не розгледіли цензуру там, де вона насправді розцвітає пишним цвітом”. Мова – про майбутню презентацію прес-центру в адміністрації президента, на яку деяким журналістам, зокрема, й кореспондентам “Граней +” вхід виявився забороненим. Подробиці – читайте в статті “Темники для Кучми”.

А ось кореспондент газети “Правда України” розмірковує сьогодні над легітимністю опозиції й влади. Хто діє в рамках закону, а хто - ні? Як стверджує журналіст, об'єктивно оцінити це можна буде лише після ухвалення закону про опозицію, в якому буде чітко роз'яснено - що вона собою являє, як повинна бути організована, які її права, обов'язки, форми й методи боротьби тощо. А доки не буде ухвалено цього закону, влада зможе на власний розсуд звинувачувати опозицію в порушенні законодавства.

А тим часом, поки опозиція висуває вимоги до президента України, він продовжує помножувати свої заміські будинки. Як стверджує газета “Вечірні вісті” - нещодавно збудовано ще одну “хатинку” на Івано-Франківщині, що вражає своїм багатством. Лише ціна дверей коливається від 3-х до 5-ти тисяч доларів. На те ж, що в його державі понад 18 млн. українців зубожіє на копійчані пенсії, “гаранта” не надто обходить. Про це завважується в статті “Єврохатинка” для президента”.

То ж чи є в Україні свої герої? Хто може претендувати на це звання? І чи потрібно взагалі створювати собі героїв? – Над цими питаннями розмірковує в газеті “День” автор статті, що має назву “Ми можемо назвати героєм хіба що Богдана Хмельницького”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG