Доступність посилання

ТОП новини

В югославській республіці Чорногорії на 20 жовтня призначено дострокові парламентські вибори - першою жертвою боротьби за владу стали журналісти


В югославській республіці Чорногорії на 20 жовтня призначено дострокові парламентські вибори - першою жертвою боротьби за владу стали журналісти

Белград, 8 жовтня 2002 – В центральному республіканському телебаченні Чорногорії цими днями стався небачений скандал: дикторка вечірньої інформаційної передачі Андєла Ненадович відмовилася читати новини. Звертаючись до ведучого, вона з цинічною усмішкою сказала: “Колега, ці новини читатимете ви”, відтак спокійно встала і вийшла зі студії. Остовпілому ведучому залишилося позбирати папери з дикторського столу й тремтячим голосом читати повідомлення. Дикторку звільнено з роботи, а чорногорська громадськість аплодує її мужності.

Про що тут ідеться? Чорногорська опозиція участь у виборах обумовила демократизацією засобів масової інформації, якими досі, на думку опозиційних партій, маніпулювала правляча коаліція. Парламентські партії на паритетній основі призначили нових керівників державного радіо й телебачення, місцевих радіо-станцій та щоденної газети “Побєда”. Між новими директорами й редакторами є й такі, що на початку дев’яностих років виступали на підтримку Слободана Мілошевича й заохочували громадян до війни проти Хорватії та з ейфорією повідомляли про наступ чорногорських резервістів на Дубровник.

На знак протесту проти втручання партій у мас-медіа численні журналісти й керівники відділів подали у відставку. Обережніші пішли у відпустку або раптово нібито захворіли. А на початку згадана дикторка Андєла Ненанович обрала найефективніший вид протесту: під час центральної передачі новин.

Директор державного телебачення каже, що це не його справа та – що він узагалі не включає телевізор. Програмою й кадровою політикою, за його словами, повинні займатися інші.

У громадян ніхто нічого не запитував. Нові редактори продовжують маніпулювати засобами масової інформації агітуючи кожний за свою партію. Буває й таке, що глядач протягом кількох годин отримує протилежну інформацію про одну подію. Усе залежить не від фактів, а від точки зору укладачів передач.

Так буде до 20 жовтня, тобто до виборів. А тоді, згідно з традицією, переможці призначать нових керівників мас-медіа й урочисто пообіцяють, що вони, на відміну від своїх попередників, ніколи не будуть втручатися в суто професійні справи, оскільки свободу преси вважають одним із найзначніших здобутків демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG