Доступність посилання

ТОП новини

Офіційна Варшава твердить, що гостра реакція президента Кучми на пропозицію польського прем'єра – ефект непорозуміння


Офіційна Варшава твердить, що гостра реакція президента Кучми на пропозицію польського прем'єра – ефект непорозуміння

Варшава, 9 жовтня 2002 - Вчорашня гостра критика президентом Кучмою пропозиції польського прем'єра Лешека Міллєра влаштувати у Варшаві зустріч представників української влади й опозиції викликала легку метушню у польській столиці. Нагадаймо – президент Кучма в досить недипломатичній формі розкритикував пропозицію польського прем'єра, зауваживши, що це йому нагадує спробу польської сторони втручатися у внутрішні справи України.

Однак, після телефонної розмови із президентом Польщі Александром Кваснєвським, Кучма дещо злагодив своє ставлення, назвав пропозицію цікавою і пообіцяв, що вишле до Варшави голову президентської адміністрації Віктора Медведчука та прем'єр-міністра Анатолія Кінаха.

Після того, як польські інформаційні агентства принесли звістку про реакцію Кучми на пропозицію прем'єр-міністра Лешека Міллєра, офіційній Варшаві що називається “заціпило”. Перша інформація на цю тему на стрічці Польського Прес-агенства повідомляла, що польське міністерство закордонних справ відмовляється коментувати висловлювання українського президента.

Лише по обіді з'явилося повідомлення прес-служби польського президента про те, що після телефонної розмови Кваснєвського з Кучмою, останній змінив свою думку і пришле до Варшави своїх представників. Після цього порушення мовчанки дозволили собі на коментарі й інші представники польської влади.

“Висловлювання президента Кучми є наслідком помилкового зрозуміння наших намірів, - заявив журналістам речник уряду Міхал Тобер, - Реакція Кучми фактично стосувалася не змісту пропозиції прем’єра, а того, як її описали засоби масової інформації” – сказав речник польського уряду.

Голова Бюро Національної Безпеки Польщі Марек Сівєц, в свою чергу, пояснював, що “Польська пропозиція не полягала в тому, щоб звести між собою сторони конфлікту, але щоби дати можливість зустрітися елітам українським, які представляють і представники влади і опозиції, із видатними лідерами Європи, щоб вони зрозуміли український спосіб мислення” – кінець цитати.

На відміну від політиків, польські публіцисти не захотіли бавитися у дипломатію. “Це черговий ляпас даний Україною Польщі” – сказав кореспондент програми теленовин популярного комерційного каналу ТВН. Коментатор “Газети виборчої” так оцінив висловлювання президента України: “Ці слова свідчать про одне: президент Кучма сам себе заганяє в тупик” - кінець цитати. Публіцист газети “Жечпосполіта” звертає увагу, що форма, якої вжив президент Кучма, є сигналом може не замороження, але напевно приморозку у польсько-українських стосунках.

Більшість коментарів звелася до того, що хоч “дипломатичний конфуз” вдалося затушувати, то сам факт його виникнення ставить під сумнів сенс проведення варшавської зустрічі української влади й опозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG