Доступність посилання

ТОП новини

Новий командувач на Чорноморському флоті Росії – як це вплине на ситуацію в Криму?


Новий командувач на Чорноморському флоті Росії – як це вплине на ситуацію в Криму?

Симферополь, 10 жовтня 2002 - Адмірал Володимир Комоєдов звільнений з посади командувача Чорноморського флоту Росії. Новим командувачем російський президент Володимир Путін призначив віце-адмірала Володимира Масоріна, який до цього очолював Каспійську флотилію. Таку скупу інформацію в середу ввечері повідомили деякі інформаційні агенції. Детальніше про це, а також про те, як таке призначення вплине на ситуацію в Криму, де дислокуються штаб і головні сили російського Чорноморського флоту – розповідаємо.

Начальник флотської прес-служби Андрій Крилов ухилився від коментарів із приводу кадрових змін, поінформувавши журналістів, що на час появлення перших повідомлень про це командувач Чорноморського флоту Росії адмірал Володимир Комоєдов перебував у морі, де проходили широкомасштабні навчання флоту. І вже це мало б виглядати досить дивним. Втім, відомо, що ці найбільші за останні роки маневри адмірал Комоєдов проводив за власною ініціативою, після того, як з Москви надійшла вказівка “із метою економії пального” скасувати вихід кораблів у море.

Ще раніше – улітку у пресі активно обговорювався конфлікт між командувачем Чорноморського флоту адміралом Комоєдовим та головкомом ВМФ Російської Федерації адміралом Куроєдовим. Останній навіть спробував звільнити Володимира Комоєдова з посади, однак той не погодився з цим і подав до Новоросійського військового суду на свого безпосереднього начальника позов. Однак, суд не встигнув приступити до розгляду справи, як у конфлікт утрутився російський президент.

Про нового командувача Чорноморського флоту Росії поки що відомо лише те, що віце-адмірал Володимир Масорін командував Каспійською флотилією і зараз все ще перебуває в Махачкалі, де здає справи. За інформацією з джерел у штабі Чорноморського флоту, він приступить до виконання своїх нових обов'язків не раніше 14 жовтня.

Попередній командувач адмірал Комоєдов, якого поважали як російські, так і українські військові моряки, звільнений у запас. Пану Комоєдову, на відміну від його попередників, вдалося знайти спільну мову з командуванням ВМС України і з місцевою владою, перевівши стосунки з політичної площини на економічну. Це одразу ж вплинуло на стабілізацію політичної ситуації у регіоні, призвело до зниження впливу комуністів і проросійських сил, що позначилося на результатах останніх виборів у Севастополі.

Місцеві політики, як і представники командування українських ВМС, поки що відмовляються від коментарів із приводу кадрових змін на російському флоті. Висловлюються лише побажання, щоб новий командувач теж менше займався політикою. Місцеві спостерігачі також звертають увагу, що вперше командувач українського флоту адмірал Єжель за званням буде старшим, аніж його російський колега віце-адмірал Масорін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG