Доступність посилання

ТОП новини

Якщо на боці команди Ющенка об‘єктивна правота, то для перемоги цієї команди потрібна насамперед неупереджена інформація про стан справ, доступна кожному виборцеві


Якщо на боці команди Ющенка об‘єктивна правота, то для перемоги цієї команди потрібна насамперед неупереджена інформація про стан справ, доступна кожному виборцеві

З тим, що абсолютна більшість українських громадян, особливо в провінції, перебуває під впливом майже виключно державних або провладно налаштованих засобів масової інформації, згодні всі. Як урядовці, так й опозиціонери. Тим часом чільні засади демократії передбачають можливість постійного одержання громадянами інформації з альтернативних джерел. Не обов‘язково опозиційних – головне, об‘єктивних. Але, видається, всієї важливості цього чинника політичного поступу демократичні сили України вповні не усвідомлюють.

Цього тижня стало відомо, що розмови про створення медіа-голдинґу “Нашої України”, які точилися впродовж усього літа, не перетворилися і, схоже, не перетворяться у конкретні справи. Коли на засіданні політради “Нашої України” було порушене питання про створення своїх ЗМІ, за повідомленнями, як то кажуть, поінформованих джерел обличчя тих, хто мусив укласти кошти у цю справу, видовжилися: “Навіщо витрачати гроші даремно?” Мовляв, на парламентських виборах і без того блок Ющенка набрав найбільшу кількість голосів, маючи підтримку хіба що однієї загальнонаціональної газети – “України молодої” – та кількох малотиражних тижневиків. Спрацював метод “від хати до хати”, застосований особисто Віктором Андрійовичем котрий об’їхав усю Україну і спілкувався, без перебільшення, з сотнями тисяч виборців. Очевидно, фінансисти “Нашої України” вважають, що цей метод спрацює і надалі. Що цікаво: необхідність поліграфічних витрат не викликала великого спротиву. Він почався, коли заговорили про необхідність платити журналістам нормальні гроші – бодай по 200 умовних одиниць на місяць. “За що аж стільки?” – пересмикнулися демократичні фінансові тузи. І знову мова пішла про те, що треба пробиватися на державні теле- та радіоканали, тим більше, це відповідає нормам демократії.

Отож маємо класичний випадок нерозуміння демократами засад демократії. Справа не в тому, що якби “Наша Україна” мала вільний доступ до державних мас-медіа, вона була б зараз при владі, а не в опозиції. Справа не в тому, що, на відміну від “нашоукраїнців”, лідери донецького клану розуміють роль мас-медіа у політиці, скуповують столичні ЗМІ і платять журналістам гроші, нормальні не тільки за українськими, а й за польськими чи литовськими мірками. Справа навіть не в тому, що у розпал наступної виборчої кампанії Віктор Ющенко може заслабувати на бронхіт, або, не приведи Боже, зламати ногу, і тоді метод “від хати до хати” не спрацює. Справа зовсім в іншому. Україні потрібні справді вільні потужні мас-медіа. “Наша Україна” могла б показати приклад творення таких ЗМІ. Адже у разі, якщо на боці команди Ющенка об‘єктивна правота, то для перемоги цієї команди потрібна насамперед неупереджена інформація про стан справ, доступна кожному виборцеві. І все. Але, схоже, що чи то лідери “Нашої України” не розуміють цього, чи то не впевнені у своїй правоті, чи то їм елементарно шкода вкладати гроші у розвиток української демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG