Доступність посилання

ТОП новини

Російський уряд планує скоротити долю Росії у бюджеті білорусько-російської союзної держави


Російський уряд планує скоротити долю Росії у бюджеті білорусько-російської союзної держави

Мінськ, 11 жовтня 2002 - Представник Парламентських зборів Союзу Білорусі та Росії визнав на прес-конференції у Мінську, що Союзу двох держав уже немає, а Союзної держави ще не створено, тобто білоруська-російська інтеграція залишилася міфом.

На прес-конференції у Мінську цієї п’ятниці заступник голови комітету російської Ради Федерації з питань СНД Леонід Лушкін заявив, що Міністерство фінансів Росії має намір скоротити російську долю в бюджеті так званої союзної держави Білорусі та Росії на 2003 рік. Своє рішення російський уряд мотивує тим, що білоруська сторона впродовж останніх років хронічно не виконує свої зобов’язання перед союзною державою. Зараз заборгованість Мінська складає приблизно 1 мільярд російських рублів. Проте член верхньої палати російського парламенту Леонід Лушкін розповів, що просив Міністерство фінансів Росії не зменшати свою частину бюджету.

Напередодні депутат Лушкін та інші члени Парламентських зборів Союзу Білорусі та Росії зустрічалися з новим російським послом у Мінську Олександром Блохіним. До речі, виявилося, що ці Парламентські збори Союзу -- просто фантом, тому що самого Союзу Білорусі та Росії вже немає. Союз було скасовано договором від 8 грудня 1999 року, що його підписали президенти Борис Єльцин та Олександр Лукашенко. Цей договір офіційно називається "Про створення союзної держави Білорусі та Росії". Тобто російсько-білоруського союзу вже немає, а союзної держави ще немає.

Проте згідно з договором має бути обрано парламент союзної держави. Але посол Росії у Білорусі Олександр Блохін цього тижня заявив, що такого парламенту просто не може бути, оскільки економіки двох держав "дуже різні". За словами посла, парламент не зможе приймати економічні закони, тому що єдиний закон не може діяти в різних економічних системах. Цю позицію російський посол і виклав членам Парламентських зборів Союзу, якого немає.

Відповідальний секретар цих Парламентських зборів Володимир Аксьонов визнав, що проблема з назвою його структури є, але оптимістично заявив: "Проте ми не порушили наші збори через усілякі реорганізації". Володимир Аксьонов сказав, що є "не криза союзної держави, а криза його органів". Зокрема, йдеться про Постійний комітет, який має відповідати за спільні союзні програми, розробляти нові проекти. Він додав, що російське "Міністерство фінансів тому й наполягає на скороченні російської долі, тому що бачить: гроші тратити нема на що".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG