Доступність посилання

ТОП новини

Візит до Києва президента Ірану


Візит до Києва президента Ірану

Київ, 15 жовтня 2002 - Розпочався офіційний візит в Україну президента Ірану Мохаммада Хатамі. Президент Ірану після переговорів із президентом України стверджував, що були обговорені усі напрями співпраці – від культурної до енергетичної. Військову сферу він не назвав, а міністр закордонних справ України Анатолій Зленко згодом сказав, що ця сфера не обговорювалася взагалі. Разом із тим напередодні візиту іранського президента до Києва з’явились повідомлення, що Україна таки постачала зброю і до Ірану.

Президента Ірану Мохаммад Хатамі відвідує Україну вперше. Після переговорів делегацій президенти двох країн заявили, що дійшли згоди у ставленні до міжнародних проблем і до перспектив двосторонньої співпраці. Найбільш актуальним міжнародним питанням, звісно, є ситуація навколо Іраку. Президент Ірану заявив, що хоча Ірак свого часу завдав збитків Іракові, Сполучені Штати не можуть в одноосібному порядку застосувати силу проти цієї країни.

Застосування сили й утручанні у внутрішні справи інших держав - без відповідного рішення Організації об’єднаних націй – зруйнує стабільність не лише в цьому регіоні, але й за його межами. Треба зберегти територіальну цілісність Іраку. Ми сподіваємось на мирне вирішення цього питання. Проте Ірак має виконати всі резолюції Ради Безпеки ООН.. - сказав Мохаммад Хатамі. «Ми поділяємо ці підходи»,- у свою чергу заявив Президент України.

Що до двосторонньої співпраці між Україною та Іраном , то у перший день візиту Хатаммі до Києва було підписано чотири документі – це Договір про взаєморозуміння та принципи співпраці між двома країнами, програма торгівельного та економічного співробітництва до 2007 року, меморандум про взаємодопомогу у боротьбі з незаконним обігом наркотиків, та меморандум про співпрацю у галузі охорони здоров’я. У 2001 році товарообіг між країнами становив майже 165 мільйонів доларів, із яких 161 мільйон – це експорт з України. Також було оголошено, що окрім уже реалізованого проекту будівництва в Ірані заводу з виробництва літаків української розробки Ан-140 планується створення консорціуму з продажу цих літаків. Також був обговорений проект газопроводу з Ірану до Європи через Україну та співпраця у ядерній галузі. “Не йдеться про Бушер, ми туди не повернемось не повернемось”, - сказав Кучма, проте ми можемо співпрацювати за іншими напрямами в рамках МАГАТЕ. Україна також має намір створити з Іраном спільне підприємство з виробництва газових турбін.

Під час візиту Президента Ірану в Україну питання співпраці у військовій сфері, як заявив згодом міністра закордонних справ України Анатолій Зленко, не порушувалося. Хоча Іран має інтерес до української оборонної промисловості, бо володіє великою кількістю техніки радянського виробництва, що потребує ремонту та модернізації. Ці роботи, за оцінками експертів, коштують щонайменше майже 300 млн. длр на рік. Україна, зокрема, виконувала контракт із ремонту двигунів для бронетехніки Ірану. А напередодні візиту Хаттамі до Києва народний депутат Григорій Омельченко, спираючись на записи екс-охоронця президента України Микола Мельниченка, стверджував, що Україна здійснила продаж систем залпового вогню “Град” до Ірану. Власе, це сучасні “Катюші”. Офіційний Київ ще ніяк не коментував цих звинувачень, бо поки що зайнятий справою радіолокаційних стацій “Кольчуга”. Проте на відміну від Іраку, який перебуває під санкціями ООН, міжнародних санкцій проти Ірану не існує. Є лише одне обмеження – американське. В 1992 році США ухвалили Закон, за яким вони можуть запровадити американські санкції проти держав, які співпрацюють у військово-технічній сфері з Іраком та Іраном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG