Доступність посилання

ТОП новини

Іракський референдум


Іракський референдум

Прага, 16 жовтня 2002 – Багдад повідомив про результати вівторкового референдуму в Іраку у справі продовження повноважень президента Саддама Хусейна на дальші сім років. Згідно з цим повідомленням, сто відсотків виборців проголосували за Саддама, який суперників у референдумі, зрозуміло, не мав.

Усі дорослі іракці із правом голосу, тобто майже 11 з половиною мільйонів осіб проголосували за Саддама на посаді президента на дальший семирічний термін. Про це в середу вранці оголосив заступник голови революційної ради і права рука іракського диктатора Іззат Ібрагім. Це є унікальна маніфестація демократії, заявив Ібрагім, яка перевищує усі форми демократії і навіть у тих країнах, які нині облягають Ірак і намагаються задушити його. Ібрагім назвав Сполучені Штати «силами несправедливості й ілюзій», а Ірак «краєм цивілізації й творчості». У середу Саддам урочисто склав присягу перед парламентом у вірності Іраку на наступний період президентства. До речі, під час референдуму 95-го року Саддам набрав лише 99 і 96 сотих голосів. Оглядачі зауважують з цього приводу, що ніхто на Заході, як зрештою, в усіх інших країнах світу іракський референдум серйозно не сприймає. Саддам Хусейн, який у референдумі жодних суперників не мав, уже понад два десятиліття править країною лише за допомогою сил безпеки. Незалежних західних спостерігачів, які могли б простежити перебіг голосувань, на референдум не допущено. Журналісти скептично зауважують також, що підрахунки 11-ти мільйонів бюлетенів вручну, як це робиться в Іраку, зокрема достава урн з віддалених гірських районів, усе це мало би потривати принаймні кілька днів. Однак, цих по суті непотрібних для Саддама формальностей не дотримано і результати оголошено тут же.

Коментуючи іракський референдум у світлі останніх дискусій про можливий воєнний удар по Іраку, оглядачі підкреслюють, що влаштований керівництвом Саддама Хусейна фарс свідчить про цілковитий контроль режиму над суспільством і про потребу усунути цей режим від влади. Представник Білого дому заявив із цього приводу, що результати референдуму в Іраку неможливо трактувати всерйоз і що ця подія нічого не міняє у відношенні до режиму Саддама Хусейна. Він відкинув саму ідею референдуму або виборів, у яких виступає лише один кандидат і вибору по суті нема.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG