Доступність посилання

ТОП новини

Пост-талібський Афганістан бореться за західні цінності


Пост-талібський Афганістан бореться за західні цінності

Прага, 16 жовтня 2002 – Падіння минулого року режиму талібів в Афганістані створило своєрідну моральну прірву у суспільстві. Відомо, що за Талабану багато чого забороняли громадянам, і тепер, у людей складається враження, що їм все дозволено.

Заборонені раніше фотографування й запуск паперових зміїв повертаються до життя пересічних афганців, але разом із свободою сьогоднішній Афганістан заполонила західна реклама, голлівудські кінострічки та відео ігри. Консерватори й поміркована еліта розпочали мовчазну боротьбу за моральність афганців. Про це краще знає декан факультету ісламського права Кабульського Університету професор Башир Фазлі: "Ми опинилися в особливих обставинах: абсурдні реклами й фільми не підходять нашому суспільству, бо нічим не можуть збагатити афганський народ. Але, сподіваюся, нам допоможуть західна наука й техніка. Ви знаєте, ми не маємо навіть комп’ютерів в університетах. Нас позбавили права навчатися комп’ютеру."

Професор кабульського університету, який у 70-х роках сам був студентом, але у Вашингтоні, каже, що західні цінності - свобода слова й віросповідання – не вписуються в ісламські традиції Афганістану. Він захищає правомірність ісламського закону шаріат, який діяв за талібів, і вважає, що покарання грабіжників відтинанням їм руки є засадою ісламського виховання.

По інший бік суспільства – пересічні афганці, які сьогодні насолоджуються свободою: вони можуть відвідувати кінотеатри, дивитися сателітне телебачення, купувати диски й відеокасети. Але, не все так просто, як виглядає. Афганський уряд намагається відшукати межу поєднання свободи з мусульманською мораллю, і часто вдається до суперечливих кроків. У серпні кабульському телебаченню заборонили демонструвати індійську кінострічку та телепередачі, де співали жінки, а продавці з центрального базару електроніки минулого місяця скаржилися на заборону урядом продажу закордонних відео ігор для дітей. Говорить власник кіоску відеопродукції Шахір: "Поліція прийшла і конфіскувала відео ігри, кажучи, що вони відволікатимуть дітей від школи. Тому ми припинили їхній продаж і більше не імпортуємо."

Прикметно, що нашому кабульському кореспондентові жодне міністерство не підтвердило розпорядження щодо заборони відео ігор. Узагалі, цікаво, як афганський уряд збирається визначати, що погано впливає на мораль афганців, а що – ні? Індійські фільми телеглядачам нещодавно повернули, а заборона на показ концерту співачок залишається. Як правило усе заборонене розвивається слабко, або просто йде у підпілля. Так може статися і з дитячими відео іграми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG