Доступність посилання

ТОП новини

Український православний наступ в Одесі


Український православний наступ в Одесі

Одеса, 17 жовтня 2002 - Українська Православна громадськість Одеси висловила стурбованість ситуацією навколо Спасо-Преображенського Собору, відновлення якого триває за гроші мешканців міста. У стінах Собору нині впевнено себе почуває лише УПЦ Московського Патріархату. І це при повній підтримці з боку місцевої влади, яка не реагує на численні пропозиції організувати у стінах святині почергове Служіння як для УПЦ Московського так і для Київського Патріархатів.

У відповідь на неповагу до вірних Київського Патріархату – в Одесі було проведено Народне віче й пікетування у стін Спасо - Преображенського Собору.

Схоже, Московський Патріархат злякався такого перебігу подій та організував свій захід із Богослужінням у щільному оточенні семінаристів, яких пізніше назвали “небайдужою молоддю, яка вийшла на захист православ'я ”. Сюди ж привели священиків, монахинь із Свято Архангело-Михайлівського жіночого монастиря. Тут господарями почували себе і члени проросійських організацій, серед яких Руський Блок.

Аби не допустити можливої сутички представники обох конфесій розмістилися у різних частинах дороги, хоча навіть при цій умові напруженість відчувалася.

Активісти організації “Українське братство” встановили тут і стенд з матеріалами під загальною назвою: “Церковний фашизм Москви. Факти розпалення міжнаціональної ворожнечі Московським Патріархатам”.

На думку присутнього на акції лідера УРП “Собор” Федора Нарійчука, “Російські ієрархи в Україні почувають себе як на рідній землі. Організована ними анти акція говорить сама за себе. Російські священики будуть все робити для того щоби шкодити Україні, не дати свободи українцям”.

Тим часом, співголова “Українського Братства” Андрій Юсов назвав день проведення Віча “унікальним для української православної громадськості. Уперше за одинадцять років української незалежності Московський Патріархат, представники російських інтересів в Україні, захищаються. Вони злякалися нашої православної ініціативи і вивели кілька сотень семінаристів. Виведено виключно адміністративний ресурс УПЦ МП”.

А ось точка зору ієромонаха Матвія з Одесько-Балтської єпархії УПЦ КП:

“Дії Московського Патріархату незаконні, бо Спасо-Преображенський Собор не переданий у власність жодної з конфесій. Ці їхні дії можна вважати захопленням храму. Оскільки цей Собор стоїть на території України Він є святинею українського народу, мав би належати саме УПЦ Київського Патріархату”.

Учасники Народного Віча ухвалили резолюцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG