Доступність посилання

ТОП новини

В Брюсселі під час засідання спільного комітету Україна-НАТО йшлося про українські “Кольчуги”


В Брюсселі під час засідання спільного комітету Україна-НАТО йшлося про українські “Кольчуги”

Брюссель, 17 жовтня 2002 - Протягом засідання спільного комітету Україна –НАТО, котра відбулась сьогодні в Брюсселі, альянс висловив глибоку стурбованість у справі можливого продажу Україною радарних установок в Ірак. Учасники зустрічі продовжили дискусії на поточні теми та зокрема про необхідність виконання Рейк’явікських домовленостей.

На запитання кореспондента радіо “Свобода” у речника НАТО, чи за нинішніх обставин Леоніда Кучму буде запрошено на саміт Союзу НАТО в Празі, представник альянсу відповів: “На це питання відповіді ще немає, оскільки остаточна програма саміту НАТО ще цілком не узгоджена”. Натяк досить прозорий.

Тут варто зауважити, що превентивні дипломатичні дії міністра закордонних справ України Анатолія Зленка - тобто його поїздки до Нью-Йорка в ООН та до Брюсселя в штаб-квартиру НАТО з роз'ясненнями та запевненнями, що Україна ніяких “Кольчуг” в Ірак не постачала, почали втрачати свою ефективність. В НАТО ставлення до цієї проблеми і зокрема до Леоніда Кучми змінюється з калейдоскопічною швидкістю. Тиждень тому в інтерв'ю для радіо “Свобода” Генеральний Секретар НАТО Джордж Робертсон заявив, що оголошена Держдепом США заява про можливу причетність президента України Леоніда Кучми до продажу зброї в Ірак в обхід ембарго ООН непокоїть НАТО, але свою політику щодо України альянс не змінюватиме до остаточних результатів розслідування. А вже в цю середу під час прес - брифінгу речник альянсу заявив: ”щодо участі України на празькому саміті зміни не оголошувались, але НАТО дуже серйозно занепокоєне звинуваченнями Великобританії та США України у можливому експорті Україною “Кольчуг” до Іраку.” Тобто тон відчутно змінився.

Змінюється позиція щодо Леоніда Кучми не лише в НАТО, але і в структурах Європейського Союзу. Кілька тижнів тому департамент зовнішньої політики Європейської Комісії заявив для радіо “Свобода”, що Європейський Союз не США і зовнішня політика Євросоюзу відмінна від політики Сполучених Штатів Америки, тому ЄС не планує змінювати свою політику щодо України. А вже зовсім недавно Верховний представник ЄС у справах оборонної та зовнішньої політики Хав'єр Солана знімав стружку з українських дипломатів і за корупцію і за “кольчуги” і за недотримання владою України базових принципів демократії.

Обізнані люди говорять, що та критика з уст Солани на адресу України, яка прозвучала в середу у Варшаві була занадто м'якою у порівнянні, з тією якою вона була в Брюсселі за зачиненими дверима.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG