Доступність посилання

ТОП новини

Кримський парламет хоче державного статусу російської мови


Кримський парламет хоче державного статусу російської мови

Симферополь, 19 жовтня 2002 - У п’ятницю кримський парламент ухвалив звернення до Верховної Ради України з вимогою надати російській мові статус другої державної. У залі пленарних засідань були помічені представники адміністрації Президента України. За неофіційною інформацією, текст звернення був погоджений з керівниками президентського апарату.

У п’ятницю зранку кримський парламент пікетували дві сотні симферопольських комуністів та активістів “Русского блока Крима”, вимагаючи державного статусу російської мови. Втім, і без цього, кримське керівництво, отримавши низку телефонних вказівок з президентської адміністрації, було налаштоване на конкретний результат. Проти запропонованого звернення до українського парламенту виступили лише депутати-кримські татари, голосів яких, звісно, не вистачило.

Тож, у зверненні до депутатів Верховної Ради України кримські парламентарі наголошують на тому, що “спільна багатовікова історія російського, українського та інших народів зробила для мільйонів людей російську мову не тільки мовою міжнаціонального спілкування, але й засобом пізнання досягнень світової культури і науки”. З метою збереження в Криму та інших регіонах України громадянського миру і міжнаціональної злагоди, кримські депутати закликали колег з Верховної Ради України надати російській мові статус державної і винести це питання на всеукраїнський референдум.

При цьому кримські парламентарі послалися на ініціативу президії Дніпропетровської обласної держадміністрації, з якою та виступила у вересні, - напередодні виступів об’єднаної опозиції. Але ще в четвер 17 громадських і політичних організацій Криму національно-демократичного спрямування поширили заяву, в якій попередили, що в Криму начебто з ініціативи глави президентської адміністрації Віктора Медведчука готується політична провокація. Мова йшла про те, що це рішення готувалося під тиском з боку президентської адміністрації. Цитую: “Схоже, російські політтехнологи, які крутяться біля найвищої посадової особи в апараті Президента України, мають на меті таким чином розколоти український парламент і парламентську опозицію, а також все українське суспільство”, кінець цитати. Каже голова управи Кримської крайової організації Українського народного Руху Микола Борисенко:

Тепер на це звернення має відреагувати Верховна Рада України. Чи зрозуміють справжню мету цього документу праві і ліві в парламенті – покаже час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG