Доступність посилання

ТОП новини

Американці попереджають про можливі нові теракти від Аль-Каїди


Американці попереджають про можливі нові теракти від Аль-Каїди

Прага, 21 жовтня 2002 – Директор ЦРУ та чільний представник Пентагону – обидва - попереджають про нові теракти Аль-Каїди. Американські урядовці припускають, що ця терористична мережа готує нову атаку на Америку, і від удару може постраждати значно більше ніж 3 тисячі загиблих 11 вересня минулого року.

Директор Центрального розвідувального Управління Джордж Тенет заявив Конгресу США, що американцям слід чекати чергової потужної атаки від Осами Бін Ладена і мережі Аль-Каїда. Тенет визнав, що напад на французький танкер у Йемені та американські війська в Кувейті, а також вибух на острові Балі свідчать про те, що Аль-Каґда повертається.

"Сьогоднішня загрозлива ситуація є такою як і влітку напередодні 11 вересням. Усе дуже серйозно, Аль-Каїда відновила свої сили, вони нас переслідують, вони хочуть ще терактів." Заява директора ЦРУ стала яскравим свідченням, що Америка перебуває під постійною терористичною загрозою. Заступник міністра оброни Пол Вольфовіц підтвердив припущення ЦРУ. Він сказав, що майбутні атаки на Америку зброєю масового знищення можуть забрати мільйони людських життів,на тлі яких напад 11 вересня буде здаватися дитячої забавкою. "Пам’ятаймо, ми зараз говоримо не про 3 тисячі загиблих в один день американців, а про 30 або 300 тисяч, або – нехай простить мені Бог –про 3 мільйони."

Про це Вольфовіц говорив у контексті припущень щодо використання Саддамом Хусейном зброї проти американців і зв’язків Іраку з Аль-Каїдою. Минулого тижня директор ЦРУ Тенет у листі до Сенатського Комітету розвідки вказав на те, що іракці проводять навчання бойовиків Аль-Каїди, як застосувати хімічну й біологічну зброю та надають їм притулок в Іраку. Деякі незалежні аналітики відкидають можливість контактів терористів мережі із Саддамом, який ніколи не мав релігійних переконань. Інші кажуть, що останнім часом іракський лідер захопився Ісламом, щоби здобути більше популярності в арабському світі; вони припускають, що з поваленням Талібану, Аль-Каїда як ніколи потребує нового спонсора.

В останній заяві Ради національної безпеки США мовиться, що Америка має бути готова до запобіжної війни, аби попередити можливість майбутнього удару. Америка тисне на Раду Безпеки ООН, щоби та ухвалила нову резолюцію щодо Іраку. Її ухвалення очікують наступного тижня. Якщо Хусейн не погодиться з вимогами міжнародних інспекторів, Резолюція закликатиме Раду Безпеки переглянути дозвіл на використання воєнної сили задля роззброєння Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG