Доступність посилання

ТОП новини

США – Північна Корея


США – Північна Корея

Прага, 22 жовтня 2002 – У центрі уваги західних оглядачів залишається недавнє визнання Північної Кореї у розробці ядерної програми і реакція на нього з боку адміністрації президента Буша, яка поставила вимогу без жодних передумов відмовитися від дальших праць над програмою. Західні газети коментують також розвиток дискусій навколо Іраку і можливого воєнного удару США у випадку чергового провалу міжнародної інспекції.

Газета «Вашингтон пост», яка від минулого тижня кожного дня відгукується на проблему північно-корейської ядерної програми, сьогодні містить коментар представниці Інституту глобальних конфліктів і співпраці при Каліфорнійському університеті Сузанни Шірк. Автор підкреслює, що проблема Північної Кореї розглядається у світлі розробки Пхеньяном технічних можливостей для виробництва ядерної зброї. Але нині, веде далі автор, як видно з усього, північно-корейський керівник Кім Янґ Іл змінив орієнтацію. Він опинився перед внутрішніми проблемами, яких він не може вирішити без допомоги Сполучених Штатів, Південної Кореї і Японії. Він розпочав справжні заходи з метою реформувати північно-корейську економіку сталінського типу. Він може збудувати ядерну бомбу без сторонньої допомоги, проте не може відбудувати економіки без такої допомоги.

На думку автора, міжнародна спільнота повинна використати політичну переорієнтацію північно-корейського керівника і запропонувати йому допомогу у проведенні реформ за припинення дальшої розробки ядерної програми. Такий розвиток подій, закінчує коментатор, лежить в інтересах не лише Сполучених Штатів, а й Південної Кореї, Японії, Китаю й Росії.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» серед інших аспектів дискусій навколо Іраку в редакційній статті коментує зусилля Саддама Хусейна справити позитивне враження на міжнародну спільноту, особливо на Захід, а також заручитися підтримкою з боку іракського населення. Нещодавно Багдад із власної ініціативи запросив інспекторів ООН повернутися до Іраку. Газета порушує натомість питання недавньої загальної амністії в Іраку, на підставі якої з іракських тюрем звільнено всіх в’язнів за винятком убивць і шпигунів. При цьому власті готові звільнити навіть убивць, якщо родичі жертв пробачать їм і попросять про їхнє звільнення. Така амністія свідчить про те, підкреслює газета, що Саддам добре усвідомлює – у яких клопотах він опинився. Із цією ж метою він улаштував референдум у справі продовження своїх повноважень на дальші 7 років. Усе це мало б продемонструвати, що він популярний і співчутливий лідер, пише «Уолл стріт джорнел». Однак, усі ці відчайдушні заходи, на думку газети, навряд чи врятують диктатора від відповідальності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG