Доступність посилання

ТОП новини

В Криму запроваджують режим бюджетної економії


В Криму запроваджують режим бюджетної економії

Симферополь, 24 жовтня 2002 - У Криму запроваджується режим жорсткої економії бюджетних коштів. Розпорядження Ради міністрів автономії про це у четвер оприлюднене в Симферополі. Кримські депутати пояснюють це провалом виконання цьогорічного кримського бюджету. Урядовці покладають відповідальність на своїх попередників.

З метою забезпечення фінансування невідкладних заходів, передбачених республіканським бюджетом, а також недопущення зриву опалювального сезону - кримський прем’єр Сергій Куницин розпорядився різко обмежити витрати на відрядження, обслуговування автотранспорту, ремонт обладнання й будівель, інші витрати не першочергового характеру, а також виключити фінансування виставок, концертів, різноманітних розважальних заходів. Бюджетні кошти в жовтні-грудні ц.р. дозволено витрачати лише на захищені статті бюджетів, на зарплату бюджетникам, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, закупку медикаментів і продовольства.

Нажаль, керівники Міністерства фінансів Криму через велику зайнятість не змогли прокоментувати таке урядове рішення. Але у прес-службі кримського уряду пояснили, що воно викликане складною ситуацією з фінансуванням місцевою владою опалювального сезону, який досі не розпочався в автономії, хоча у помешканнях, лікарнях і школах уже досить холодно. Урядовці називають це вимушеним і попереджувальним кроком.

Тим часом депутати кримського парламенту з-поміж тих, хто критично налаштований до уряду Сергія Куницина, називають це “свідченням провалу бюджетної політики Ради міністрів Криму”. Зокрема, впливовий кримський політик і підприємець Андрій Сенченко днями заявив, що прем’єр Куницин пішов на “свідомий обман”, розповідаючи, що кримський бюджет за доходами виконаний за 9 місяців на 68%. За даними ж пана Сенченка, за 9 місяців отримано лише трохи більше 47% від затвердженого обсягу прибуткової частини річного бюджету автономії. А спад виробництва в автономії за станом на 1 вересня склав майже 8% у порівнянні з цим же періодом минулого року. Антиурядова опозиція вважає, що саме тому Рада міністрів була вимушена запровадити режим жорсткої економії бюджетних коштів.

Водночас, урядовці покладають вину за не дуже втішні результати господарювання на своїх попередників. І справді, уряд Сергія Куницина у такому складі працює лише 5 місяців, тож у цій ситуації запровадження режиму жорсткої економії виглядає виправданим. Чи вдасться щось зекономити – не відомо, але, щонайменше політичні дивіденди економний уряд Криму має отримати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG