Доступність посилання

ТОП новини

В сербській провінції Косово, яка з 1999 року стала протекторатом ООН, у суботу відбудуться муніципальні вибори. Кандидатів на депутатів балотувало 68 політичних партій


В сербській провінції Косово, яка з 1999 року стала протекторатом ООН, у суботу відбудуться муніципальні вибори. Кандидатів на депутатів балотувало 68 політичних партій

Белград, 25 жовтня 2002 – Згідно з прогнозами, найбільше голосів отримають партії президента Косово Ібрахіма Ругови та колишнього повстанського вождя Хашіма Тачі.

Низка виборів у країнах колишньої Югославії продовжується. Після Боснії і Герцеговини, Македонії, Сербії та Чорногорії, у суботу голосуватимуть громадяни провінції Косово. Мільйон триста тисяч виборців обиратимуть своїх представників до рад тридцятьох округів.

Ці вибори привертають увагу через дві причини. Перша стосується етнічних албанців, а саме боротьби за владу між партіями Ібрахіма Ругови і Хашіма Тачі. Ругова переміг на торішніх парламентських виборах. Хашім Тачі прагне здобути контроль над місцевими органами влади й таким чином обмежити владу свого опонента. Друга причина значності виборів стосується сербів. Їхні лідери до середи закликали земляків бойкотувати вибори. На вимогу міжнародного співтовариства й уряду у Белграді вони нарешті погодилися взяти участь у виборах, але лише в п’ятьох округах де серби становлять більшість населення.

Голова міжнародної адміністрації в провінції Міхаел Штайнер у п’ятницю заявив, що сербська громада вимагає безпеку, децентралізацію, створення умов для повернення біженців та економічний розвиток. За його словами, єдиним шляхом для досягнення згаданих цілей є участь в органах місцевого самоврядування та співробітництво з політичними інституціями в провінції. Усе-ж, більшість з-поміж ста тисяч сербів не довіряє ні міжнародним представникам, а тим паче своїм сусідам албанської національності. Вони вимагають формування окремих органів влади для сербів а окремих для етнічних албанців.

За повідомленнями белградської преси, сербами керує або, краще кажучи – маніпулює, група популістських лідерів, яка називається Сербським національним вічем. Йдеться про самопроголошений тіньовий уряд, який складається з прихильників колишнього президента Слободана Мілошевича. У разі масового бойкоту виборів ця група і в майбутньому продовжить виступати в ім’я всіх сербів й бойкотувати місцеві органи влади.

Через це Рада безпеки ООН звернулася до всіх громадян Косова із закликом взяти участь у виборах й таким чином сприяти нормалізації ситуації в краю, насамперед міжетнічних стосунків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG